Még nem állt le a város a Volán-sztrájktól

Sorra futnak be a helyi autóbuszok a szegedi Mars térre hétfő reggel, mintha nem is sztrájkolnának a sofőrök. Pedig a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a napokban hirdetett országos munkabeszüntetést, Dobi István, a szervezet elnöke a vasárnapi kezdést „főpróbának” nevezte, és szerinte pont a hétfői napon csapnak majd csak „igazán nagyot a munkáltató és a tulajdonos asztalára”.

Bár a Volánbusz csütörtökön közölt terve szerint a sztrájk miatt a legtöbb vonalon a buszok hétfőn csak óránként járnának, Szegeden a munkabeszüntetésből nem sok érződik. A járművekre várakozó utasok többsége eddig nem is értesült a sztrájkról. Volt, aki azt mondta a Szegedernek, hogy home office-ban dolgozik, nem szokott busszal járni, így nem tudja, van-e különbség más napokhoz képest. Sokan csak most érkeztek vidékről, így egyelőre nem tapasztaltak járatkimaradást.

Egy nő azt állítja, a férje buszsofőr, és bár ő nem sztrájkol, tőle tudja, hogy volt már helyi járat, ami kimaradt. Egy idős hölgy nem tartja jogosnak a dolgozók 25 százalékos béremelés követelését,

szerinte „aki normális, ezt nem csinálja”, hiszen vannak, akik ezzel szemben havi 60 ezer forintból kénytelenek megélni.

A követelést egyébként Lázár János építési és közlekedési miniszter is túlzónak tartja. A politikus a Volánnal együtt vitatja a sztrájk törvényességét, a bíróság viszont elsőfokon jogszerűnek ítélte azt.

A sztrájkról megkérdeztük Nyilasi Zsoltot, a SZAKSZ vármegyei elnökét, aki szerint a 25 százalék „kiindulási alapnak elfogadható”. A sztrájkolók számáról nem tudott pontos adatot mondani, de úgy látja, hogy a dolgozók „túlnyomó többsége” beszüntette a munkát. „Bízunk benne, hogy el is érjük a célunkat ezzel” – nyilatkozta lapunknak.

Fotó: Rostova Anna / Szegeder

Nyilasi hétfő reggel összetűzésbe is került a Volánbusz egy másik szakszervezetének tisztségviselőjével, állítja a SZAKSZ elnöke a szervezet Facebook oldalán. A poszt szerint a Közúti Közlekedési Szakszervezet vármegyei elnöke felszólította őt, hogy „ne folytasson agitációt a sztrájk mellett”, ezt Nyilasi is megerősítette a Szegedernek. 

Vasárnap egyébként Csongrád-Csanád vármegyében a buszsofőrök 25 százaléka vett részt az akcióban az érdekvédelmi szervezet Facebook-posztja szerint. Az országban elég változatos volt a részvételi arány: míg Somogyban az autóbuszvezetők 95 százaléka sztrájkolt, Bács-Kiskun vármegyében mindenki felvette a munkát. Olyan vármegye is volt, ahol a sofőrök fele dolgozott, a többi nem. Dobi István, a szakszervezet elnöke a bejegyzésben azt írta, hogy részben elégedett ezekkel az eredményekkel.

Ha ön is tapasztalt valamit, esetleg mást, mint amit leírtunk, írja meg nekünk a hello@szegeder.hu címünkre!