Nagy Sándor: Vagy nagyon nagy iskola lesz, vagy nem tudjuk a teljes igazságot

A püspökség most kompromisszumként azt javasolja, hogy a 6 hektáros erdő kivágása után majd telepítenének 3 hektár erdőt – kezdte Facebook-bejegyzését Nagy Sándor. A szegedi városfejlesztési alpolgármester posztjában a Szeged-Csanádi Egyházmegye azon cikkünkre reagált, mely szerint teremtésvédelmi szempontokat is figyelembe vesz az egyházmegye akkor, amikor a stadion melletti hathektáros erdő helyén építenek iskolát.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye válaszában elmondta, az önkormányzat által javasolt helyszínre – ami 3,3 hektár – nem fér el az iskolájuk. Hát én nem tudom, milyen giga-mega iskola lesz ez, de Szegeden a József Attila sgt-on három nagy iskola van 3,5 hektáron” – utalt Nagy a Gedói, a Deák és a Krúdy intézményeire.

Szóval vagy nagyon nagy iskola lesz, vagy nem tudjuk a teljes igazságot a projektről.

Az alapprobléma az alpolgármester szerint az, hogy a kivágandó 40–60 éves fák helyett ilyen időseket nem lehet ültetni, és ezek pormegkötő és a klimatikus hatása soha nem lesz annyi, mint a kivágásra ítélt erdőé.

Nagy válaszában úgy fogalmaz, érdekes, hogy hogyan csúsztatgat össze-vissza a közlemény. Egyrészt szerinte miközben az egyházmegye azt mondja, hogy a kormányrendeletben 30% zöldterület van meghatározva, ez nem jelenti azt, hogy az erdő 30%-át ne lehetne kivágni. Ez annyit jelent, hogy a terület 30%-án a beruházás befejezése után zöldfelület kell legyen. És az lehet fű is, meg zöldtető is” – emlékeztetett.

Az alpolgármester azt is leírta, hogy az egyházmegye szerint az alternatívaként felajánlott helyszín ipari terület, ami szerinte nem igaz. De mégis, a körgáton kívül mi van? Ipari telephelyek, mega kukáskocsi depó. Ez vonzóbb környezet?” – jegyezte meg bejegyzése végén Nagy Sándor.