Megszentelték a Tiszát

A Szegedi Görögkatolikus Egyházközség vasárnap a Horthy Csónakháznál végzett vízszentelési ceremóniát. A hívők és az érdeklődők a parton és a csónakházból is figyelték a szertartást. A Tisza megszentelésének hagyománya mélyen gyökerezik a görögkatolikus közösségben, és az eseményt hagyományosan a Szegedi Görógkatolikus Egyházközség szervezi.

Ótott Ferenc, a csónakház tulajdonosa kezdeményezte az ideit, mondta el a Délmagyarországnak, mivel korábban már tapasztalt hasonló ceremóniát más helyeken, és felvetette az ötletet Miklós atyának, a gyülekezet vezetőjének, aki lelkesen fogadta azt.

A szertartás a Szent Rozália templomból induló menet után kezdődött, amelyet a 10 órás Szentliturgia követett. A hívek autókkal és kisbuszokkal érkeztek a Horthy Csónakházhoz, amelynek mólójáról megszentelték a folyót. A görögkatolikus egyház szerint, január 6-a, Urunk megkeresztelkedésének ünnepe, egy régi és fontos keresztény ünnep, amely az Ószövetség befejeződését és Jézus Messiás szerepének nyilvánvalóvá válását jelzi.

Ez az ünnep, amelyet kezdetben inkább a napkeleti bölcsek tiszteletére tartottak nyugaton, míg keleten Jézus megkeresztelkedését hangsúlyozták, Krisztus megjelenését ünnepli. Az örmény egyház is ezen a napon ünnepli Jézus Krisztus eljövetelét, az ún. „Epifánia” napját. A karácsony decemberi ünneplését Konstantinápolyban a IV. század végén vezették be, és január 6-án Krisztus megkeresztelkedésének emléknapjává vált.