Ötletbörzét rendeznek Szegeden a zöld városért

Január 12-én és 13-án rendezik Szeged első közösségi gyűlését egy Európai Uniós projekt keretében. A projekt kiindulási pontja, hogy a pandémia, valamint a különböző válságok megingatták a demokratikus intézményekbe vetett általános hitet. A szervezők úgy érzik, szükség van a lakosság véleményének a meghallgatására, így őket is bevonják a döntéshozatali folyamatokba Európa 9 országában, 11 helyszínen.

2023 decemberében 1040 szegedi háztartást kértek fel, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, amit január 8-ig minden szegeden élő megtehet a projekt oldalán. A rendezvényen három körben fognak a résztvevők közös jövőképet és akcióterveket alkotni. A közösségi gyűlésen a lakosság

  • a közlekedés zöldítése,
  • a hulladékégetés és levegőminőség és az ehhez szorosan kapcsolódó tájékoztatás kérdésköre, valamint
  • a városi hősziget és zöldfelületek

témakörökben fog közösen gondolkodni egy „zöld Szeged” létrehozásáért. A szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában szervezett esemény regisztrációhoz kötött és nem automatikus a beválogatás, összesen 50 fő aktív részvételével fog lezajlani.

A program politikamentes és értéksemleges, így bárki elmondhatja a város fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseit, melyet szakmai alapon, közösen alakítanak a résztvevők javaslatcsomaggá. Hosszútávú céljuk ezzel, hogy a városvezetés számára iránymutatásul szolgáljanak a jövőbeli döntések meghozatalában, illetve a lakossági vélemények közelebb kerüljenek a döntéshozókhoz.

A projekt Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék és az Enrawell Kft. közös szervezésében fut, ehhez csatlakozott a szegedi önkormányzat is. Minden résztvevő ellátásban és napidíjban is részesül a program idejére, ezzel köszönik meg a szervezők a részvételt.