„Lesznek mindig ilyen emberek”, mondja Kiss-Rigó László a szegedi erdőirtás ellen tiltakozókra

Kiss-Rigó László megyéspüspök volt szenteste napján Stefka István vendége a Pesti Srácoknál. Az interjúban előjöttek közélettel kapcsolatos kérdések is, Stefka ezekre a vizekre evezve úgy fogalmazott, „valami miatt próbálnak Szegeden kikezdeni, egyszerűen focista püspöknek neveznek”, amire Kiss-Rigó úgy felelt, ő nem püspökből lett focista, hanem fordítva, és azért alapított futballakadémiát is Szegeden, mert „a sport nagyon is fontos”, nem pedig azért, mert ez az ő hobbija lenne.

„Miért lett volna fontos? Lehetőség volt rá, és ezért lett” – felelte a megyéspüspök arra a kérdésre, hogy fontos volt-e néhány éve, hogy Szegeden is épüljön egy új stadion. Néhány másodperccel később Kiss-Rigó annyit még hozzátett, hogy „de attól függ, kinek fontos”.

A stadionban rendezett programok és az akadémia eredményeinek sorolását követően megjegyezte, hogy „ráadásul mi magunk tartjuk fenn, senkitől nem kapunk hozzá támogatást”. Ez a kijelentés azért különös, mert az Átlátszó tavaly még arról írt a korábbi évek cégbeszámolóit átnézve, hogy éves szinten 270 millió forint körüli összeget kap a püspöki stadion és csapat cége csak a létesítmény fenntartására.

„Ez egy igazi szolgálat, a társadalom szolgálata, de hogyha ezt valaki máshogy látja, hát lelke rajta.”

Stefka visszakérdezésére Kiss-Rigó még annyit megjegyzett, hogy „a város semmivel nem járul hozzá” a költségeikhez.

A megyéspüspök szerint az egyházmegye építkezései nyilvánvalóan egy egész közösség érdekeit szolgálják, és hogy ez miért nem tetszik egyeseknek, arra azt mondta, „lesznek mindig ilyen emberek”. A beruházással járó erdőirtásra érkezett kritikáról, vagy egyáltalán arról, hogy ilyen történik majd, nem esett szó.

Ezután a 2030-ban ezeréves egyházmegye templomépítő terveiről esett szó, erről Kiss-Rigó vázolta fel, hogy ahol vannak keresztények, katolikusok, de a templomot esetleg lerombolták az 1950-es években, ott cél, hogy legyen hely, ahol vasárnaponként összejönnek az emberek. Mint mondta, sok esetben egy-egy új templomot átadnak használatra akár más egyházaknak is.

Kiss-Rigó beszélt arról is, hogy aggódik az európai keresztény értékek jövője miatt, szerinte ezek az értékek ugyanis kettős fenyegetéssel néznek szembe: egyfelől a kontinensre érkező, milliós nagyságrendű muszlim bevándorlókkal, akik a püspök szerint veszélyeztetik a keresztény kultúrát, másfelől a nyugat-európai társadalmak nihilista irányzataival. Úgy véli, az LMBTQ- és genderideológiák, valamint a woke-mozgalom elősegítik a globalizmust és az új világrend létrehozását, miközben elvetik a hagyományos értékeket. Ennek ellenére meg van győződve arról, hogy a kereszténység túléli ezt az üldözést.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.