Makó és Szeged is kapott új tűzoltóautót a napokban

Hetvenkét új, összesen 11,5 milliárd forint értékű járművet és egyéb eszközöket adott át a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóságoknak, illetve önkéntes tűzoltó egységeknek Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központjában.

Az ünnepségen 37 tűzoltóautót, 12 árvízi mentőhajót és a szállításukra szolgáló utánfutókat, 23 drónt, illetve drónszállító járművet és 21 oltólándzsát – ezek az elektromos autókban keletkezett tüzek megfékezésére szolgálnak – vehettek át a katasztrófavédelmi és tűzoltó egységek. A fejlesztés az Európai Unió támogatásával, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program három különálló projektjének keretében valósult meg.

Molnár Krisztina, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Délmagyarországnak elárulta, egy tűzoltóautó a szegedi, egy másik a makói tűzoltókhoz került. Hajószállító utánfutóból pedig kettőt a Szegedi Vízimentő- és Tűzoltó Szakszolgálat kapott.

Rétvári Bence az átadón arról beszélt, tapasztalatai szerint az Európai Unió tagállamainak többségében csökken az emberek biztonságérzete, Magyarországon viszont erősödik. A kormánynak pedig az a törekvése, hogy Magyarország továbbra is a béke szigete legyen, fogalmazott. Arról is szólt, hogy büszkék lehetünk a magyar katasztrófavédelmi szakemberekre, akik bárhol a világon megállják a helyüket.

Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság