Esik a hó Szegeden

A napközbeni esős, szutykos, havasesős idő estére átváltott havazásra Szegeden is a hőmérséklet lehűlésével. Miközben az ország nyugatabbra eső felében helyenként, többek között Kaposvár környékéről 20–25 centis friss rétegről is beszámoltak még a nap folyamán, városunkban egyelőre nem úgy tűnik, hogy tartósan megmarad a hó.

Mikulás napján egy felettünk lévő hidegcsepp, valamint egy hazánktól délre örvénylő mediterrán ciklon kavarta meg az időjárást. Napközben a román határ közelében fekvő Csengeren egészen 8 fokig melegedett szerdán a levegő, ráadásul némi napfény is volt. A nyugati országrészben már reggel óta szakad a hó, kivéve a Balatont, mivel

a tó vize annyira „meleg” – 1–2 fokos – a levegőhöz képest, hogy közvetlenül a part mentén inkább az eső volt a jellemző.

Szeged, Budapest, valamint a Balaton térsége volt az tehát, ahol továbbra is hullott minden – eső, hó és havas eső.

Az Időkép azt jósolja, csütörtökre virradóra északnyugaton egyre többfelé támad majd fel az északnyugati szél, mely elsősorban az Észak-Dunántúlon hordhatja majd a havat, a legerősebb lökések a Bakony térségében várhatóak. Kezdetben a Nyugat-Dunántúl kivételével még többfelé hullhat hó, havas eső, keletebbre néhol eső. Napközben az ország középső és keleti részein további gyengülő intenzitású, vegyes halmazállapotú csapadék várható, délután nyugaton, délnyugaton viszont már felszakadozik a felhőzet.

Fotó: Rostov Anna / Szegeder