A választásokra készül el Szeged új parkja a felszámolt Gyevi temető helyén

Parkot épít a szegedi önkormányzat a József Attila sugárút és az Építő utca közötti terület egy részén, jelentették be szerdán a helyszínen. A lakótelepekkel körbeölelt füves tisztás ötöde, nagyjából 0,7 hektár lesz közpark, a többit továbbra is üresen hagyják, hogy ott hipermarket épülhessen. A bevásárlóközpont azonban egyelőre nem fog megépülni a plázatörvény miatt.

Hipermarket nem lesz, csak park

„Ez egy eléggé hányatott sorsú terület, a volt Gyevi temetőé, ami egy több évtizeddel ezelőtt bezárt egyházi temető” – vezetett fel Szeged városfejlesztési alpolgármestere az egykori sírok helyén állva. Nagy Sándor (Momentum) azt mondta, miután az egyház annak idején megvált a területtől, annak új tulajdonosai azt teljesen beépítették volna.

Ez azonban nem történt meg, a város akkor valószínűleg legrégebbi, 2005-ben felszámolt temetőjének óriási területe ma is füves tisztás. Később Interspar épült volna, ezt a tervet a plázatörvény húzta ketté.

Időközben a város is lépett: volt némi föld köztulajdonban is, mivel utcákat is kijelöltek a területen, ezekről azonban lemondtak, és telekcserével megszerezték a leendő park földjét. Emellett még 80 millió forinthoz is hozzájutottak, ezt toldják most meg egy kicsivel, és költenek összesen 107 milliót a parkra.

A Gyevi park látványterve

Forrás: Szeged MJV Önkormányzata

Sétányokat jelölnek ki padokkal és közvilágítással, fákat ültetnek, valamint némi növényzettel igyekeznek eltakarni a leendő park két oldalát határoló, kevéssé esztétikus garázssorokat.

Hajléktalanok laktak a kriptákban

Az írásos források szerint már 1745-ben használták az egykori temetőt, amely a kutatók becslése szerint legalább ötezer ember nyughelyéül szolgált. A temetkezések 1972-ig zajlottak itt, amikor a tulajdonos, a római katolikus egyház lezáratta a temetőt. Ekkor határozták el, hogy 1996 végéig még kegyeleti parkként működtetik, de tovább nem.

A volt temető egy 1960-as légi felvételen

Forrás: fentrol.hu

Idővel azonban a helyzet megváltozott. Az egykori temető állapota leromlott, vandálok rongálták meg a sírokat, és ahogy az egyház felhagyott a fenntartással, az 1990-es évek végére hajléktalanok költöztek be egyes kriptákba, néhányan pedig szemétlerakóként használták a területet. Gyakoriak voltak az éjszakai tüzek a sírok között, ami nagy felháborodást váltott ki a környékbeli lakosok körében.

A temető teljes felszámolása a 2000-es évek elején kezdődött meg. A hamvakat 2004 augusztusáig szállíthatták el a hozzátartozók más sírkertekbe az ekkorra már inkább egy sűrűbb erdő képét mutató Gyevi temetőből.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.