Lázár János szavazásra is buzdított Palicson, a szabadkai vonal átadóján

Lázár János is az első, kora reggeli személyvonattal utazott Szerbiába, hogy átadja a Szeged–Szabadka vasúti személyközlekedést a felújítás után. Mi a Palicson tartott sajtótájékoztatón ugyan nem vettünk részt, de az MTI azt írja, az építési és közlekedési miniszter arra kérte a szerbiai választópolgárokat beszédében,

a december 17-i előrehozott választáson tegyék lehetővé, hogy az együttműködést folytatni tudják.

Magyarországnak az az ambiciózus célja, hogy ő legyen Szerbia nyugati kapuja, ebben pedig a legjobb szövetségesre talált a szerb közlekedési miniszterben, a szerb kormányban és a politikai barátainkban – mondta Lázár, majd arról is beszélt, ma azt mondhatjuk, hogy mi, szerbek és magyarok összetartozunk, Szerbia és Magyarország összetartozik, ez az összetartozás vasútvonala és az összetartozás szimbóluma”.

Lázár János megköszönte Goran Vesic szerb közlekedési miniszternek és a szerb kormánynak és a szerb köztársasági elnöknek a vasútvonal helyreállításában nyújtott segítséget. De nem csak jelképes helyreállításról van szó, nem csak szimbolikus dologról, hanem arról is, hogy ez valóban működni fog, hiszen öt pár vonat közlekedik Szeged és Szabadka között.

A makói–hódmezővásárhelyi térség országgyűlési képviselője szerint a vasútvonal fejlesztése nem valósulhatott volna meg a Vajdasági Magyar Szövetség közelmúltban elhunyt elnöke, Pásztor István közbenjárása nélkül. Mint mondta, azon dolgoznak, hogy a szerbek és a magyarok szorosabban tudjanak együttműködni, és a határátkelőket le tudjuk bontani, és ne csak úton, hanem vasúton is lehessen közlekedni, és ne csak egy helyen lehessen átjutni Magyarországra, hanem minél több helyen.

Megépítik a Szabadka és Baja közötti vasutat is, Kelebiánál, valamint Hercegszántónál pedig újabb határátlépési pontokat biztosítanak.

Goran Vesic szerb közlekedési miniszter a Szeged–Szabadka járatot a barátság vonalának nevezte, és közölte, további olyan infrastrukturális projekteket terveznek, amelyek összekötik a két országot.

A Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke, Pásztor Bálint a helyszínen arról beszélt, ez az élet vasútvonala, hiszen azt teszi lehetővé, hogy normális, 21. századi életet lehessen élni”. Mint mondta, ennek a vasútvonalnak az újraindítása azt tesz lehetővé, hogy „Szabadkán, Palicson vagy Hajdújáráson lehessen élni, és Szegeden lehessen dolgozni, tanulni, ügyet intézni, és minden nap ezt az utat kényelmesen, biztonságosan, gyorsan meg lehessen tenni, és ugyanez mondható el azok szempontjából is, akik Magyarországon élnek.

Pásztor Bálint fontosnak nevezte az utasbarát menetrend kialakítását, mert így lehetővé válik, hogy ez a vasútvonal beváltsa a hozzá fűzött reményeket. Ezért aztán naponta öt vonat indul Szegedről és öt vonat Szabadkáról, az első járatok a hajnali órákban, míg az utolsók a késő esti órákban indulnak. A menetidő a két város között nagyjából másfél óra a határrendészeti vizsgálatokkal együtt. A teherforgalom egyébként már tavaly elindult a vonalon.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder