Hét év börtönt kapott a gazda, aki megölte ismerősét, miután milliókért megvette tőle a barátnőjét

Emberkereskedelem, kényszermunka és halált okozó testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék azt a tömörkényi gazdát, aki a vád szerint még 2021 áprilisában vette meg barátjától annak élettársát 3,5 millió forintért. Később a sértett a nővel közös gyerekéért további egy millió forintot követelt, amin a két fél összeverekedett. A verekedésben a sértett meghalt. A gazda tettéért csütörtökön hét év börtönt kapott.

A férfi korábban már részletes beismerő vallomást tett, melyen elmondta, barátja ajánlotta fel, hogy 3,5 millió forintért neki adja az élettársát. A halált okozó testi sértéssel kapcsolatban önvédelemre hivatkozott, mondván, mikor barátja bejelentette, hogy a nővel közös gyerekéért további egymilliót kér, ő nemet mondott, mire barátja dühbe gurult, és azzal fenyegette, hogy megöli. Ekkor verekedtek össze, és verte fejbe kétszer az áldozatot egy vascsővel.

A gazda és a megvett nő, aki korábban még bűnpártolás vétsége miatt másodrendű vádlottként állt a bíróság előtt, most jegyben járnak. Ő két év próbaidőt kapott, mivel kezdetben részt vett a hatóságok félrevezetésében. Megpróbálták ugyanis elhitetni a nyomozókkal, hogy a sértett nem halt meg, hanem önszántából ment el otthonról és haragosai ártottak neki. Erre hivatkozott perbeszédében az ügyész is, szerinte

a feleknek az érdeke az volt, hogy a teljes igazság ne derüljön ki,

és addig a pontig tagadták a történteket, míg a poligráfos vizsgálaton meg nem buktak. A védelem ezzel szemben azzal érvelt, hogy a bizonyítékok alapján nem állapítható meg egyértelműen, hogy a dulakodás közben a vádlott nem jogosan védekezett, és ha a férfi nem adja fel magát, nem lenne most túl sok bizonyíték arra, hogy mi is történt.

A csütörtöki ítélethirdetésen a vádlottat halált okozó testi sértés bűntettében, emberkereskedelemben és kényszermunka vétségében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék. Hét év börtönt kapott, melyből leszámolják az előzetesben letöltött időt, majd a büntetés kétharmada után, nagyjából négy év múlva helyezhető szabadlábra. Továbbá 881 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie, és a közügyektől is eltiltottták hét évre.

Fotó: Rostova Anna / Szegeder

Az ítélethirdetésen a bíró elmondta, nehéz egy olyan ügyben eljárni, ahol sem az elkövetés eszköze, sem a sértett nincsen meg. Bár a férfi korábban azt mondta, hogy a testet a Tiszába dobta, ezt nem támasztja alá semmi. Tényként állapították meg, hogy a sértett meghalt, ezzel kapcsolatban a vádlott következetes vallomást tett. A jogos védelemre vonatkozó hivatkozást azonban kétségesnek tartotta a bíróság, mivel a férfi csak a harmadik vallomásában hivatkozott arra, hogy az áldozat megfenyegette, hogy megöli. Az, hogy a test eltüntetésének módja és a holléte nem tiszta, jelentheti azt is, hogy bizonyítékokat titkol a vádlott, ami a vallomását is megdöntené, így azt állapította meg a bíróság, hogy a férfi szánt szándékkal akart sérülést okozni áldozatának.

„Emberkereskedelmet az valósít meg, aki mást megvásárol”

– mondta a bíró arra utalva, hogy a vád ezen része egyszerűen megállapítható, attól függetlenül, hogy a férfi szándéka nem a nő feletti hatalom gyakorlása volt. Ez a törvény a méltósághoz való jogot hivatott védeni, hogy ember semmilyen körülmények között sem lehet áruforgalom tárgya. Az emberkereskedelem a megvásárlással is megvalósul, a cél maga lényegtelen. A bíróság szerint az sem bizonyítható, hogy a nő olyan élethelyzetben volt, amiből ki kellett menteni, bár a vádlott korábban ezzel érvelt.

„Szabadságvesztésnél enyhébb büntetés nem jöhetett számításba” – jegyezte meg a bíró. Enyhítő körülmény volt, hogy a férfi büntetlen előéletű, kiskorú gyerekről gondoskodik, illetve hogy érzelmek vezérelték az emberkereskedelemben. Súlyosbító viszont, hogy a nőt a hatóságok félrevezetésére vette rá.

Az ítélethirdetés végén a vádlott és ügyvédje felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. Az ügyész a vádlott letartóztatását kérte, mert a büntetés mértéke miatt fennáll a veszélye, hogy megszökik. A férfi ügyvédje erre úgy reagált: ne tartóztassák le a gazdát, vagy ha mást nem, helyezzék inkább bűnügyi felügyelet alá, mert rajta kívül nincsen más, aki a családjáról gondoskodhat. Végül a bíróság a bűnügyi felügyeletet rendelte el.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.