Esélyes a 2025-ös Oscar-díjra a szegedi Hegyi Olivér animációs rövidfilmje

Észak-Európa élvonalbeli szemléjén, a november 3-án kezdődött Tallinni Black Nights fesztiválról a legjobb animációs rövidfilm díját hozta el Hegyi Olivér A szív kertje című alkotása, közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI). A PÖFF Shorts rövidfilmes és animációs fesztivál Oscar-kvalifikáló fesztivál.

Ez azt jelenti, hogy a legjobb animációs kisfilm, a legjobb élőszereplős rövidfilm, valamint a legjobb hazai rövidfilm nyertesei automatikusan kvalifikáltak lesz az Oscar-díjra, írja a dotandline blog. Mivel az Oscar-nevezések határideje októberben lejárt, ezért A szív kertje nem a 2024-es, hanem a 2025-ben megrendezésre kerülő 97. Oscarra esélyes.

A zsűri indoklása szerint a szegedi születésű Hegyi Olivér rövidfilmjében csodálatos a humoros és őszinte megközelítés, a film vizuális elemei pedig tökéletesen rímelnek a témára”. A szív kertje a festőnek készülő Juhász Dániel felvételi interjújának néhány óráját követi végig. A valós cselekményt furcsa, visszataszító rovarok és rágcsálók törik meg, írják. A filmet egyébként vetítették a szegedi Zsigmond Vilmos nemzetközi filmfesztivál alkalmával is.