Jogerősen tizenöt évre ítélték Szegeden az ismerősét szerszámnyéllel agyonverő pirtói férfit

Jogerősen tizenöt év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a pirtói férfit, aki 2021 őszén egy szerszámnyéllel agyonverte ismerősét. A táblabíróság a jelenleg 68 éves vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek. Az ítélőtábla döntött arról, hogy a férfi nem bocsátható feltételes szabadságra, és elrendelte a vádlottal szemben korábban a Kecskeméti Törvényszék által kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is.

A vádlott és a későbbi sértett 2010-ben ismerték meg egymást. A férfi előbb ismerőse szeszfőzdéjében, majd 2019-től tanyáján, a Bács-Kiskun megyei Pirtó mellett dolgozott alkalmi munkásként, fizetést, szállást és étkezést is kapott. A szállásadó rendszeresen italozott, egészségi állapota és munkaképessége is fokozatosan leromlott, ennek ellenére baráti viszonyban álltak. A két férfi alkalmanként együtt is fogyasztott alkoholt, és ilyenkor az ittas vádlott gyakran szidalmazta, időnként bántalmazta a nála jóval gyengébb munkaadóját.

2021. október 24-én aztán az áldozat a tanyán a kazán takarításával foglalkozott, amikor délután hazaért a kissé ittas barátja. Vitatkozni kezdett a vele, és azzal gyanúsította, hogy meglopta őt. Ököllel arcon ütötte, majd dulakodni kezdtek, földre is kerültek, majd mikor a bántalmazó meglátta a sértett kezében becsukott bicskáját, még jobban feldühödött, többször megütötte őt, majd egy 75 centis, keményfa szerszámnyéllel ütlegelte. A bántalmazást akkor is folytatta, amikor az áldozat a földre került, rátaposott és megrugdosta ismerősét.

A szakértői vélemény szerint a férfi 28 sérülést szenvedett el.

Amikor a bántalmazó látta, hogy a férfi nem mozdul, hívta a szomszédját segíteni, aki értesítette a mentőket. Az áldozat a helyszínen meghalt, halálát a sorozat bordatörések miatt kialakult légmell, fulladás okozta. A vádlott az utolsó szó jogán arról beszélt, az áldozat hosszú éveken át barátja volt, a mai napig nem érti, hogyan fajulhattak el így a dolgok. Nem akarta a férfi halálát, és őszintén megbánta a történteket.

Döntésével a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét. Joó Attila tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, a beteges, nála jóval gyengébb áldozatot kitartóan, brutálisan bántalmazó férfival szemben a táblabíróság nem látott lehetőséget a büntetés enyhítésére.