170 millióból fejlesztik négy vármegyei középiskola diáklaborját

A Nemzeti Kutatásfejlesztési és Innovációs Alap támogatásával fejlesztik négy középiskola diáklaborját Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Csongrádon. Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ vezetője az MTI-nek elmondta, a 2025 májusára befejeződő projekt költségvetése több mint 170 millió forint.

A Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban, a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumban és Általános Iskolában, a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumban, Általános Iskolában, valamint a Csongrádi Batsányi János Gimnáziumban és Kollégiumban már évek óta működnek diáklaborok. A pályázati támogatásnak köszönhetően bővítik ezek eszközparkját és laborfelszereléseit mintegy 142 millió forintból.

A projekt során a diáklaborokkal rendelkező intézmények a 7–13. évfolyamos diákok számára biztosítanak helyet és lehetőséget a kutatómunkára, megadva nekik a szükséges szakmai, módszertani és infrastrukturális hátteret. A középiskolák diákjai mellett a régió általános iskolás tanulói számára is megnyílik a lehetőség arra, hogy a fejlesztett laborokban kísérleteket végezzenek.

A projekt része – együttműködve a Magyarországi Diáklaborok Egyesületével – a pedagógusok továbbképzése is, ők rendezvényeken, nemzetközi projektekben és képzéseken vesznek részt, írják.