Először hirdet kritikaírói pályázatot a szegedi Zsigmond Vilmos nemzetközi filmfesztivál

Először hirdet kritikaírói pályázatot a Zsigmond Vilmos nemzetközi filmfesztivál, amelyet idén október 24. és 28. között rendeznek meg a szegedi Belvárosi Moziban. A hetedjére megszervezett szegedi fesztiválon ezúttal is az operatőri munkáé a főszerep: az előzsűri csaknem 400 beadványból választotta ki a végleges versenyprogramot, közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A kritikaírói pályázatra a szövegalkotás iránt érdeklődő középiskolás diákok és egyetemisták jelentkezését várják október 6-ig a zsigmondvilmosffsajto@gmail.com címre. A versenyzőknek a szervezők által kiválasztott három, a versenyprogramban is induló rövidfilm közül kell választaniuk egyet, melyről 3000–5000 karakter terjedelemben írnak filmkritikát. A beadványok leadási határideje október 20-a, a nyertesek kilétére pedig a fesztivál október 28-i eredményhirdetésén derül fény.

A zsűriben a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatói foglalnak helyet. A pályázat első három helyezettje pénzjutalmat, a Belvárosi Mozi támogatásával páros mozijegyeket és egy órára szóló VR-élményt nyerhet. Emellett a zsűri megítélése alapján legjobb szövegek megjelenési lehetőséget kaphatnak az Apertúra Magazinban, illetve a szeged.hu portálon.

A fesztivál előtt, október 19-én indul, és 2024. február 23-ig tart a Mozinet Filmnapok következő évada is, melyen mostani válogatásban öt alkotást vetítenek. A nézők esetenként már hónapokkal az országos mozibemutató előtt láthatják a budapesti Puskin és számos vidéki mozi mellett a szegedi Belvárosi Moziban is a Mozinet Filmnapokon szereplő filmeket, havonta egyet.