Egy napra megnyitják a látogatók előtt a Csillagot

Október 3-án, kedden 11 és 12 óra között válik látogathatóvá az ország talán leghíresebb büntetés-végrehajtási intézménye, a Szegedi Fegyház és Börtön a Kulturális Örökség Napok alkalmából. A látogatás előzetes regisztrációhoz kötött, legfeljebb harminc ember számára érhető el. A feltételek szerint 18 évesnél idősebb látogatók jelentkezését várják, akik szeptember 21-ig regisztrálhatnak a Somogyi-könyvtár Dóm tér 1–4. szám alatti titkárságán.

Az előírások szerint a túrán csak szolid, fedett ruhában lehet megjelenni, lőfegyvert, lőszert, robbanószert, szúró- vagy vágóeszközt, kábítószert, szeszes italt, mobiltelefont, táskát, fényképezőgépet, hang- és képfelvevő eszközöket tilos bevinni. Be- és kilépéskor fémkeresővel mindenkit átvizsgálnak. A látogatáskor a regisztrációnál megadott okmányt is be kell mutatni, ennek hiányában nem engedik be az intézetbe. A Csillagban számos híres vagy hírhedt ember raboskodott már fennállásának több mint száz éve alatt, itt ült Szálasi Ferenc, Rákosi Mátyás, Kun Béla vagy Kádár János is.

Frissítés – 2023. 09. 18. 10:29: Hétfőre be is telt az a harminc hely, amit a látogatásra hirdettek, mivel telefonon is lehetett jelentkezni. A beszámolók szerint hatalmas volt a felháborodás, amikor ezt közölték a várakozókkal.