10 ezer új hallgató az SZTE-n, minden tizedik külföldi

Több mint 1200 külföldi hallgatót vett fel idén a Szegedi Tudományegyetem, áll az intézmény szerdai közleményében. Jelenleg több mint 130 országból tanulnak hallgatók az egyetemen, ezzel országosan is egyedülállóan sokszínű közösséget alkotnak a szegedi egyetemisták. Beilleszkedésüket, tanulmányaik elkezdését orientációs napokkal segíti az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága.

Nemzetközi kavalkád fogadta a József Attila Tanulmányi és Információs Központba érkező, idén felvételt nyert külföldi hallgatókat szerdán. 130 különböző ország képviselői gyülekeztek, hogy megkezdjék felsőoktatási tanulmányaikat az egyetemen. Az SZTE szerint évtizedes rekordok dőltek meg az idei felvételin, így összesen több mint 10 ezer új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen, köztük 1200 külföldi. Számukra az SZTE minden segítséget megad, hogy a lehető leghamarabb beilleszkedjenek, megtalálják helyüket az egyetemen és a városban. Ezt a célt szolgálja az orientációs napok programsorozat is.

Bene Tamás nemzetközi és közkapcsolati igazgató szerint az 1200 új külföldi hallgató 20%-os emelkedést jelent az elmúlt évekhez viszonyítva, ami óriási siker és öröm megfogalmazása szerint.

A Szegedi Tudományegyetem jelenlegi hallgatóinak mintegy egynegyede külföldi, akik több mint 130 különböző országból érkeztek.

„A különböző háttérrel, kultúrával és problémamegoldási technikával rendelkező új polgáraink tovább színesítik a Szegedi Tudományegyetem közösségét. Az ebben rejlő kreativitás a modern kor kihívásaira is könnyebben találhat új, innovatív megoldásokat” – mondja Bene.

Az orientációs rendezvényen a diákok megismerkedhetnek mentoraikkal, informálódhatnak a hallgatói szolgáltatásokról. A rendezvényen megjelennek az SZTE szolgáltató egységei, többek között az SZTE Alma Mater, az SZTE Karrier Iroda, az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet, az American Corner, az Életvezetési Tanácsadó Központ és a Sportközpont.

Az elsőévesek azt is megtudhatják, milyen lehetőségeket kínálnak a EUGLOH és a Coursera programok, valamint megismerkedhetnek az ESN és az ISUS nemzetközi hallgatói szervezetekkel. A héten egyéb programok is segítik a külföldi hallgatók beilleszkedését: csapatépítő játékok, információs előadások, a gólyaeskü, és az azt követő Freshman Party a JATE Klubban, ami most nyílik újra.

Az esemény szeptember 8-án, pénteken a nemzetközi hallgatók gólyaesküjével zárul. A Dugonics téren 18 órakor Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese köszönti majd a hallgatókat.