Nemzetközi karmesterversenyt tartanak Szegeden, a Nemzetiben lesz a finálé

Száz dirigens mutatkozik be a Fricsay Ferenc Nemzetközi Karmesterversenyen, amely vasárnap kezdődik Szegeden, közölte Gyüdi Sándor, a megmérettetésen közreműködő Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója.

Az MTI azt írja, hogy a verseny fontos célja a világban még mindig az egyik legismertebb magyar karmester, Fricsay Ferenc emlékének megőrzése, mondta az igazgató. Fricsay Ferencnek nincs akkora kultusza Magyarországon és Szegeden, mint amit megérdemelne, ennek elsősorban az lehet az oka, hogy 1948-ban Svájcban telepedett le.

Fricsay Ferenc Berlinben és Münchenben, valamint Houstonban volt operaházak főzeneigazgatója, valamint zenekarok vezető karmestere, emellett az első sokat utazó, vendégszereplő dirigensek közé tartozott. A Deutsche Grampohon lemezcég első számú karmestereként hatalmas repertoárt rögzített, felvételei ma is kaphatok, noha betegsége miatt 1961-ben felhagyott a dirigálással. 1934–44-ig Szegeden dolgozott katonakarmesterként, a színház, a szabadtéri játékok és a Szegedi Filharmonikus Egyesület – a mai Szegedi Szimfonikus Zenekar – dirigense volt.

A karmesterversenyre – melyet a svájci Concert@Media szervez – több mint ötszázan neveztek, akik közül a beküldött videófelvételek alapján száz jelentkezőt választott ki a zsűri. Valamennyi lakott kontinensről érkeznek karmesterek, köztük sok női dirigens. Az indulók mintegy húsz darabból, jellemzően szimfóniatételek, nyitányok közül jelölhették meg azokat, melyeket a szimfonikus zenekarral előadnak a verseny négy fordulójában.

A továbbjutókat a Vaszilij Petrenko, a londoni Royal Philharmonic Orchestra zeneigazgatója vezette zsűri választja ki. A szeptember 10-én este, a Szegedi Nemzeti Színházban rendezett döntőn négyen dirigálnak majd, ekkor már a zsűri mellett a zenekar koncertmestere is részt vesz a végső győztesről szóló tanácskozáson.

A verseny első három helyezettje vendégkarmesterként kap meghívásokat európai zenekarok koncertjeire. Az első három forduló – a szegedi Korzó Zeneházban rendezett – programját a verseny honlapján követhetik az érdeklődők.