Mi a jobb- és a baloldal? – szegedi fiatalok új vitasorozatot indítanak a városban, ez lesz az első Paprikás Ankét témája

Egy szegedi fiatalokból álló lelkes közösség, a Meritus egy új vitasorozatot indít el a városban. Elmondásuk szerint a helyi közélet újrateremtésén, felpezsdítésén dolgoznak, ezért országosan is hiánypótló vitákat szerveznek majd fontos témákról, érdekes előadókkal.

Kiemelt ügyeik között szerepel az agyelszívás tematikája, a fiatalok elvándorlása elleni küzdelem, a lokális ökológiai gondolkodás erősítése és a vidéki Magyarország kihívásainak megismerése. Mint mondták, a Paprikás Ankét nevű rendezvény elindításának célja a körülöttünk lévő világ megértése és Szeged kihívásainak megismerése” lesz.

Mi a jobb- és mi a baloldal? Hogyan értelmezhetőek ezek a – politikai – fogalmak a 21. században? Van értelme ennek a megkülönböztetésnek, vagy a technokrata gondolkodásé a jövő? A magyar társadalom – és azon belül a fiatalok – inkább a bal- vagy a jobboldali eszmék iránt nyitott? Az első Ankéton két fiatal gondolkodó segítségével keresik a választ ezekre a kérdésekre:

  • Az egyik vendég Czopf Áron eszmetörténész, a Kommentár folyóirat munkatársa és a Kommentár Klub visszatérő vendége lesz. Írásaival gyakran találkozhatunk a Mandiner és a Magyar Hírlap felületein is.
  • A másik meghívott pedig Sipos Balázs irodalmár, fordító, Tamás Gáspár Miklós életműkiadásának szerkesztője és a Partizán című közéleti műsor közreműködője.

Az első esemény helyszíne tehát a Hági udvar, és a vitára most pénteken, szeptember elsején 19 órakor fog majd sor kerülni.