Lemondott Róth Márton Csongrád-Csanád vármegyei főispán

Távozik posztjáról Róth Márton Csongrád-Csanád vármegyei főispán, vette észre a hvg.hu a kedd késő esti Magyar Közlönyben megjelent határozatban. Azt írják, megbízatása “lemondására tekintettel 2023. augusztus 31-ei hatállyal megszűnik”. Az nem derül ki, hogy miért mondott le Róth, akit egyébként tavaly november 1-jén neveztek ki, így egy évet sem töltött a vármegyei kormányhivatal élén.

Az sokáig téma volt tavaly, hogy a főispánság bevezetése után több hónapig Csongrád-Csanád vármegye volt az egyetlen, amelynek nem volt ilyenje, mivel a 2014 óta a vármegyei kormányhivatal élén lévő Juhász Tünde 2022 májusában távozott pozíciójából és követte az Építési és Közlekedési Minisztériumba Lázár Jánost, ahol közigazgatási államtitkár lett, így a pozíció megüresedett.

A hivatal honlapján elérhető életrajza szerint Róth a római „La Sapienza” egyetemen szerzett – és az SZTE-n honosított – irodalomtörténeti doktorátust követően a Szegedi Tudományegyetem Olasz Tanszékén és a Szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban kezdett oktatni, bár anno a Vedresben engem is tanított külsősként egy ideig.

Az Olaszországban szerzett kulturális tapasztalati nyomán 2018 tavaszán lépett a Külgazdasági és Külügyminisztérium szolgálatába, mint kormány-főtanácsos. Mellette tudományos tevékenységet is folytatott, vendégelőadóként, konferencia résztvevőként külhoni egyetemeken is megfordult, a vatikáni könyvtárban hungarika-kutatást végzett, de a Magyar Dantisztikai Társaság tagja is egyben.

2018 szeptemberében a KKM közigazgatási államtitkára külszolgálatra helyezte ki Magyarország Római Nagykövetségre, ahol négy éven át, 2022 júniusáig beosztott diplomataként teljesített szolgálatot. Portfóliójába az olasz belpolitikán túl, protokolláris, kulturális és tudománydiplomáciai feladatok egyaránt beletartoztak.