Szegeden a legkevesebb a kiadó lakások hozama a nagyvárosok közül

A 2023-ban megrendezett hazai világesemények, mint a pápalátogatás, az Európa Liga döntője, a Forma 1-es nagydíj, a Sziget Fesztivál jelentősen növelte a lakáshotelek kihasználtságát és forgalmát az ingatlan.com elemzése szerint, melynek apropóját a mostani atlétikai VB adta. Közleményükben azt írják, emelkedni kezdett a hosszú távra kiadó lakások hozama.

A folyamat nem meglepő, számítani lehetett a hozamok emelkedésére, de most beszélhetünk tartós trendről. Az adatokból az látszik, hogy tavaly nyár óta emelkedőn vannak a lakáspiaci hozamok, de még bőven elmaradnak a 2018-as szintektől. A befektetési célú lakásvásárlások az elmúlt időszakban visszafogottak voltak, részben a bizonytalan környezet miatt, másrészt az állampapírok hozama bőven meghaladja a lakáskiadással elérhető szintet” – mondta Balogh László.

Az ingatlanos portál vezető gazdasági szakértője arról is beszélt a közleményben, hogy a társaság 2023 augusztusi adatai szerint Budapesten átlagosan 5,6 százalékos éves bruttó bevételarányos hozamot lehet elérni a jelenlegi átlagos négyzetméterárak és az átlagos lakbérek alapján. Bár ez meghaladja az egy évvel korábbi 5 százalékot, alulmúlja a 2018-ban látott 6,7 százalékos szintet. Természetesen a különböző kerületek és városrészek között jelentősek a különbségek.

A vármegyeszékhelyek összességében 5,6 százalékos hozamot nyújtanak átlagban, míg tavaly 4,9 százalékos volt a mutatójuk, öt évvel korábban pedig 8 százaléknál tartottak, de itt is tetemes eltérések és meglepő adatok láthatóak: a legmagasabb, 8,6 százalékos hozam Salgótarjánban érhető el, utána következik Tatabánya és Szolnok 6,8 és 6,4 százalékkal.

Szeged a lista legvégén található mindössze 4,9 százalékos hozammal, ám a fejlettebbnek mondható városok sem szerepelnek jobban: Veszprém és Székesfehérvár 5, Győr és Nyíregyháza 5,1, míg Debrecen, Kecskemét és Eger 5,2 százalékkal szerepel, de a lista hetedik helyén lévő Budapest a maga 5,6 százalékával sem marad sokkal el a harmadik Szolnoktól, ebből látható, hogy Salgótarján egy kiemelkedő adat, a többi város 6,5 és 4,9 százalék között laposodott el.

A szakember úgy véli, egyes vármegyeszékhelyen a jelentős munkahelyteremtő beruházások élénkítik az albérletek iránti keresletet, ami a bérleti díjak növekedésével a hozamszinteket is emeli. Egyelőre korai megjósolni, hogy mikor kap erőre az eladó használt lakások piaca és ezzel párhuzamosan milyen lesz a befektetési célú kereslet. A szakértő szerint azonban valószínűsíthető, hogy a korábbi években megszokottnál több külföldi veheti számításba a magyarországi, elsősorban budapesti lakásbefektetést, az idén ugyanis Balogh szerint a számos kiemelkedő nemzetközi esemény feltette a nemzetközi térképre a fővárost.

Forrás: ingatalan.com