Egyetlen vidéki egyetemként országosan harmadik lett az SZTE az idei sanghaji világrangsoron

Megjelent az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsor – ismertebb nevén Sanghaj-rangsor – legfrissebb, 2023-as kiadványa. A világ legkiválóbb felsőoktatási intézményeit vizsgáló lista az egyik legismertebb és legelismertebb felsőoktatási rangsornak számít. A rangsorra mindössze négy magyar egyetem került fel, az SZTE világviszonylatban a 701–800. helyen végzett.

A Szegedi Tudományegyetem ezzel a magyarok között a harmadik legjobb eredményt érte el: a többi három egyetem mind budapesti intézmény. A szegedi előtt az ELTE az 501–600-adik helyet csípte el, míg a SOTE a következő százban, a 601–700. helyen végzett. A negyedik intézmény a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, mely a 901–1000. kategóriába került.

Tavalyhoz képest egyedül az ELTE javított, egy kategóriával jobb helyezést ért el, ekkor az SZTE szintén a 701–800. helyre került, ám ez rosszabb, mint a 2021 előtti 601–700. helyezések, amivel még második tudott lenni a hazai felsőoktatási intézmények között. A világrangsor első tíz helyén amerikai és angol egyetemek végeztek, a listát a Harvard University vezeti, ezt követi a dobogón a Stanford University és az MIT.

A lista összeállításakor több mint 2500 felsőoktatási intézmény tudományos munkáját vizsgálták a szakértők, ezek közül a világ legjobb 1000 egyeteme került fel a nyilvános rangsorra. A listát 6 indikátor alapján állították össze, többek között az oktatók, kutatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét (Nobel- és Fields-díjasok száma), a publikációs teljesítményt, a tudományos munkák idézettségét és az egy főre vetített akadémiai teljesítményt vették figyelembe a rangsor készítői.