Reagált a SZIN a Sziget repoharas lehúzására

Kissé felháborította a Sziget idei látogatóit azzal, hogy nemcsak, hogy 800 forintba kerül egy darab repohár, de ebből csupán 400 forint a betétdíj, ami visszajár, a másik 400 forint egy úgynevezett „használati díj”. Tehát fizet az ember 800 forintot azért, hogy egy visszaváltható műanyag pohárból ihasson, de csak a pénz felét kapja vissza. Erre a sajtót is megjárt lehúzásra reagálhat közvetetten a Szegedi Ifjúsági Napok csütörtök délelőtti közleménye, ami arról szól, hogy a repohár teljes árát visszakapja a fesztiválozó a SZIN-en.

A közlemény szerint annak idején a Szegedi Ifjúsági Napok volt tizenöt évvel ezelőtt az első a hazai rendezvények közt, ahol bevezették a repoharat, és „most abban is úttörő, hogy idén a poharak teljes betétdíját visszafizetik, ha kell, és a korábbi években vásárolt SZIN-es poharat is fel lehet majd használni”. Előbbi állítást nem tudjuk ellenőrizni, hiszen nem emlékszik arra jóformán senki, utóbbi viszont biztosan nem igaz: hogy csak egy példát hozzunk,

a Művészetek Völgyén is évek óta visszafizetik a teljes összeget, és bármilyen korábbi repoharat lehet használni.

Az idén már Coca-Cola SZIN néven futó szegedi fesztiválon a repohár betétdíja 700 forint lesz, de lehet majd használni az elmúlt évekből valókat is. „Az a tapasztalatunk, hogy a vendégek emlékként többnyire hazaviszik a SZIN-dizájnos poharakat, mi pedig úgy döntöttünk, hogy újra visszahozhatják és újra használhatják ezeket” – idézik Kolonics Erikát, a Coca-Cola SZIN főszervezőjét a közleményben, „hiszen túl azon, hogy a repohár bevezetésével egyidőben eltűntek a pohárhegyek a fesztiválról, egy repohár akkor igazán környezettudatos termék, ha minél hosszabb ideig marad bent a rendszerben”.

A fesztivál végén, ha valaki úgy dönt, visszaválthatja a poharat a Mastercard Visszaváltó Ponton, ahol a betétdíj teljes árát visszatérítik majd, készpénzmentes fesztiválként a Festipay- vagy bankkártyára. „Természetesen nálunk is vannak a repohár kezelésének költségei, az idén azonban a Mastercard segítségével meg tudjuk oldani, hogy a teljes ár a vendégek zsebébe kerüljön vissza” – tette hozzá az egyébként Greener Festival Awards-díjas fesztivál főszervezője.

Persze a közlemény nem tér ki a Szigeten tapasztaltakra, de több mint valószínű, hogy arra reagálnak most. A dolog érdekessége – amire úgyszint nem térnek ki a közleményben –, hogy 2021-ben még kötelező volt jótékonykodni a SZIN-en, ahol az 500 forintos repohár visszaváltásakor csak 400 forint járt vissza, egy 100-as pedig egyenesen egy a fesztivál szervezőitől nem teljesen független jótékony alapítványhoz került.