Háromnapos Rocktörténeti Műhelytábort rendeznek Szegeden

A két évtizede Szegeden működő Védőháló Egyesület 15. alkalommal szervezte meg nyári „szabadegyetemét”, ami a kezdetektől a szegedi egyetemen igen népszerű Rocktörténet kurzus meghosszabbításának számít. Azóta a Premier Művészeti Szakgimnáziumnak és igen sok szegedi zenésznek is kedves nyári stúdiumot jelent a rendszeres workshop. A fenti zenei képzési programoknak, amolyan élő zenélési lehetőséget adó „kihelyezett tagozatává” vált a Bécsi körút és a Szentháromság utca sarkán található No Milk Today Klub. Mindezek nyári randevújaképpen indul augusztus 21-én, hétfőn a háromnapos Rocktörténeti Műhelytábor.

A mindig valamiképpen aktualizált és naptárhoz is kötődő tematika, talán az idei exkluzív válogatásban lesz az eddigi legszínesebb, de mindenképpen ingerkeltő összeállítás – különösen a zenei ínyenceknek: „A rocktörténelem legnagyobb évtizedei és jeles évfordulói”. Fókuszban a 60-as 70-es évek, valamint az idén 75 éves zenészek, vagyis lelkes emlékezés azokra a nagy 70-esekre, akik megalkották a 60-as és 70-es évek meghatározó jelenségeit és alapműveit. A 70. évét jegyző Dr. Rock jutalomjátéka is lesz ez a néhány nap, főszerepben természetesen az elemzés, a zene aktív, játékos átélése és a látókör szélesítése – röviden, a zenehallgatás kultúrája.

Érdekes módon, éppen a 75. évforduló kapcsolja össze a 15 éves alkotótábor tematikáját és a tekintélyes hagyományokra visszatekintő Barta Tamás Emlékérem kitüntetés, soron következő ünnepségét is. Pleskonics András (alias Dr. Rock) a táborok állandó megtervezője, megszervezője és előadója, ezúttal arra a szellemi-zenei „tornamutatványra” szánta el magát, hogy a 75. életévét idén betöltő, ismert zenészek munkáin végzi el szokásos stílusgyakorlatait. Ez, összesen éppen 70 magyar és világklasszist jelent, – Alice Coopertől, Steve Tyler-en, vagy Ozzy Osborne-on át, Robert Plant-ig – illetve külön méltatást kap, az idén elveszített nagy barátunk, Török Ádám, a szegedi lelkű Dinnyés József emléke és természetesen a velünk élő kiválóságaink Presser Gábor és Charlie is, zenei ínyencségek és ritkaságok felvillantásával.

A csodálatos konstelláció főhőse természetesen Barta Tamás, a Hungária és a Locomotiv GT halhatatlan zsenije lesz, aki július 8-án töltötte volna be az inkriminált 75. évét. Adta magát, hogy – a No Milk-hez már szintén kötődő – emlékérem átadót is a tábor keretében rendezzék meg az idén. A Józsa Gábor szegedi éremművész ötletéből, felajánlásából és keze alatt megszületett művészeti elismerést azok kapják, akik a tragikus sorsú zenész, zeneszerző és előadó emlékét méltóképpen ápolják és zenei örökségét tovább viszik, illetve olyan zenei és hangszer tudást tud képviselni, mint a fiatalon meghalt Barta Tamás. A már kitüntetettek szakmai véleményét is figyelembe véve, a díjazásnál azt az átlagon felüli képességet is keresik, amire Barta Tamás példája emlékeztet a mai napig a szakmában.

Immár hatodikként, ebben az évben Nagy Ádám gitáros, zeneszerző és művésztanár kapja meg a civil kezdeményezésű kitüntetést, amelynek az eddigi névsort tekintve is igen jelentős az eszmei és szakmai értéke. A tábor harmadik napjának, vagyis az augusztus 22-iki estnek a különös rangját az adja majd, hogy az eddigi díjazottak olyan jelességei jönnek vissza személyesen, mint Gál Gábor, Karácsony János JAMES és Heinz Gábor BIGA. Az éremátadó ünnepséget követően egy, amolyan „klub-gála” keretében, élőben is megszólalnak majd a Barta-szerzemények és az örök értékű LGT-dallamok. Vendégként, illetve barátként, részt vesz és remélhetően zenél is egy jót a zenészbarátokkal Mohai Tamás és Papp Gyula, a két jól ismert rock legenda. Ezen jeles alkalommal a szervezők megalakítják a Barta Tamás Baráti Kör-t, amelynek tagjai a kitüntetetteken kívül a program támogatói lehetnek majd.

A szerdai rendezvény zártkörű, belépőjegyek csak a program előtt, 17 órától válthatókkorlátozott számban.

A tábor két első napja sem zárul élő zene nélkül. Hétfőn este a hazai blues-életbe frissen berobbant FLÓRA ÉS A BLUES 4 U BAND ad koncertet, kedden pedig a BUFFERSTATE nevű, nu-durva, punk-utáni zenét játszó fiatal zenekar bedöngetése után, Dr. Rock „örömünkben zenélés, bármin” mottójú session-je mutatja meg a kreatív zenélés határtalan lehetőségeit. Barta Tamás szerzeményének címe jól fémjelzi a workshop és a zenésztalálkozó pedagógiai szándékát: „Tanítsd meg a gyerekeket!”