Egy budapesti házaspár az ókori Kína-kiállítás 25 ezredik látogatója

Nagy sikernek örvend a szegedi ókori Kína-kiállítás, melyet turisták és helyiek is sokan látogatnak: a legnépszerűbbek a hétvégi napok és a szombati-vasárnapi ajándék tárlatvezetések. Szintén látogatottak a hétfők, mert a Móra Ferenc Múzeum és kiállítóhelyei a megszokott múzeumi gyakorlattól eltérően hétfőn is nyitva tartanak. 

A kiállítás két egységből áll: az agyagkatonákat és a Han-kor kínai kincseit is megismerhetik az érdeklődők. A földszinten közel félszáz agyagkatona szemlélteti az első kínai császár erejét és gazdagságát. Az emeleti kiállítótérben pedig a Sanghajból érkezett ókori kínai kincsek láthatóak, köztük egy eredeti halotti jádepáncél, melyekben császárokat, uralkodókat temettek el.

A Móra-múzeum tárlata hétfőn dél körül elérte a 25 ezres látogatószámot.

Az intézmény azt írja közösségi oldalán, hogy Kertész Róbert és felesége Budapestről érkezett. A pár 47. házassági évfordulójuk alkalmából látogatott a városba, hétvégén megtekintették a Szegedi Szabadtéri Játékok Ezeregy éjszaka című előadását, ezután tértek be a múzeumba hétfőn.

A szerencsés látogatókat Fogas Ottó igazgató egy Kína témájú ajándékcsomaggal köszöntötte. A múzeumigazgató azt is elárulta, hogy a látogatók 53 százaléka érkezik Budapestről. Szerinte a kiállítás népszerűsége több szempontnak is köszönhető: az egyik maga a kiállítás témája, például a jáde páncél itt látható először Európában, de ugyanakkor a látogatottságot a múzeum épülete és a múzeum előtti felújított tér látványa is fokozza.