Szeged is népszerű a külföldiek körében, számuk nagyot nőtt tavaly óta

Németh Viktória, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője nyilatkozott az InfoRádióban arról, hogy országosan a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma már tavaly meghaladta a belföldiekét. Előbbi akár két számjeggyel is bővült, s 2023-ban már visszaállhat a koronavírus-járvány előtti turistaforgalom, vagy akár meg is haladhatja azt a külföldi vendégek száma.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2022-ben a határon túlról érkező turisták 73 százaléka Budapestet, 4 százaléka Hévizet, 3–3 százaléka Hajdúszoboszlót, Bükfürdőt és Sárvárt, 2–2 százaléka pedig Siófokot, Debrecent, Balatonfüredet, Győrt és Szegedet választotta.

A Szeged.hu cikkében a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ statisztikáira támaszkodva az idei májusi adatokat közli. Eszerint a szegedi turisztikai térségben 34 ezren szálltak meg és 71 ezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták, ebből természetesen Szeged részesedett a legnagyobb mértékben 51 ezer vendégéjszakával.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A vendégéjszakák hatvanöt százalékát a belföldiek adták, vagyis minden harmadik szállóvendég külföldről jött: tíz százalékkal többen 2022-hez képest, a vendégéjszakáik száma pedig tizenöt százalékkal nőtt. Érdekesség, hogy a hazai vendégek legnagyobb része a fővárosból (25%) és Pest vármegyéből (15%) érkezett a térségbe.

A szegedi térségi szálláshelyek összbevétele pedig meghaladta az 1 milliárd 200 millió forintot, ez közel 25%-os növekedés egy év alatt. Mint írják, idén májusban a szegedi szállodák átlagos kihasználtsága több mint 60 százalék volt, de a borfesztivál tíz napján a környező településeken sem lehetett szabad szobát találni.