Szombattól koncerthelyszínné változik a szegedi városháza udvara

A Szeged Trombone Enseble koncertjével kezdődik el szombaton a Muzsikáló udvar című programsorozat a szegedi városháza udvarán erről a szervezők tájékoztatták az MTI-t. A Muzsikáló Udvart először 1970-ben a Szabadtéri Játékok alatt rendezték meg, mint a Szabadtéri kisérőrendezvénye. A programsorozatot Vaszy Viktor indította el azért, hogy a Dóm tér és az Újszegedi Liget nagyszabású előadásai mellett a kiváló akusztikájú, 250-300 főt befogadó udvar is igényes programokat kínáljon a nagyérdeműnek.

A programsorozat egyik első fellépője lesz a Setren4 nevet viselő kvartett is, akik homogén hangzásukkal, néhol virtuóz vagy épp lágy, lírai játékukkal tűnnek ki a rézfúvós együttesek közül. Repertoárjuk széles skálán mozog, nem áll tőlük távol a stílusok keverése sem, mely egy-egy különleges crossover darabban jelenik meg.

Visszatérő vendége az udvarnak a Fool Moon acapella együttes, amely augusztus 8-án, a Vocall Recall című produkcióval érkezik a városházára. Műsoruk 1980-as és '90-es évek filmslágereinek feldolgozásából áll. A zeneszámokat hozzájuk kötődő vetítések, filmrészletek, hangok, vagy az együttes által forgatott humoros videórészletek színesítik majd.

Két nappal később, augusztus 10-én, a méltán híres Dés László szólókoncertjét hallhatja majd a közönség. A zeneszerző és szaxofonművész Dés zongoránál írja meg dalait, mint fogalmazott, ezután kezdi "felöltöztetni" azokat. Ezen a koncerten azonban úgy mutatja majd be dalait, ahogyan azok elkészültek, egyszerűen és a maguk líraiságában.

A hagyomány szerint idén sem marad majd ki a programból az opera műfaja. A Muzsikáló Udvarban idén Gounod Faust, Bizet Carmen, Cilea Adriana Lecouvreur, Catalani La Wally, Erkel Ferenc Bánk bán, valamint Donizetti Don Pasquale és a Szerelmi bájital című művéből szólnak majd részletek. A Pál Tamás szerkesztette műsorban, melyet a karmester vezet, Horti Lilla, Gál Erika, László Boldizsár, Kiss András és Csuzdi Eszter lépnek fel, zongorán fog kísérni Zalánki Rita.