Szegeden épül jelenleg a legtöbb új lakás vidéken, Hódmezővásárhelyen csak egy projekt zajlik

Soha nem kínálták a fejlesztők ennyiért a megyei jogú városokban az új építésű lakások négyzetméterét, mint most, ugyanakkor az áremelkedés üteme mindenhol jelentősen lassult, derült ki az Otthon Centrum legfrissebb piaci körképéből.

„Az új építésű lakások kínálati négyzetméterára 975 ezer forint a második negyedévben, ami 19 százalékkal magasabb az előző év ugyanezen időszakában mért árnál. A fejlesztők még sosem kínálták ilyen drágán az új lakások négyzetméterét a megyei jogú városokban” – összegezte Soóki-Tóth Gábor a vidéki ingatlanpiac legfrissebb adatait.

Ugyanakkor az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a drágulás nagyobb része a tavalyi évhez köthető, idén mindössze 2,9 százalékkal emelkedett az átlagos négyzetméterár. Továbbra is Sopron a legdrágább vidéki város, a négyzetméterenkénti 1,36 millió forintos átlagérték a fővárosihoz közelít, amivel tovább növelte árelőnyét Debrecennel szemben, ahol 1,11 millió forint az átlag.

Az egymilliós lélektani határt még Veszprém (1,04) és Szeged (1,02) lépte át

az új építésű lakások piacán. Már az összes vidéki városban meghaladta a félmillió forintot a négyzetméterár: a legolcsóbb Békéscsabán is 605 ezer forintért kínálják az új építésű lakások négyzetméterét, míg Hódmezővásárhelyen 700 ezer forint az átlag. A legtöbb városban 750–950 ezer forint között ingadozik a négyzetméterár, melynek átlaga 975 ezer forint volt.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A második negyedévben a 25 megyei jogú városban összesen 263 projektben 6200 lakás épül. Az új projektek száma 31, ami tavalyhoz képest 1,9 százalékos növekedés. Az elindított projektek száma 10 százalékkal több, az épülő lakások darabszáma ellenben 2,8 százalékkal csökkent.

A legtöbb projekt továbbra is Debrecenben épül (47), amelyet Szeged (31), majd Pécs (24) követ.

Utánuk a 100 ezer főnél népesebb városok sorában Győr, Kecskemét, Nyíregyháza, Székesfehérvár a sorrend, közülük csak Miskolc lóg ki, mindössze 6 projekttel. Hódmezővásárhelyen és Szekszárdon mindössze egy-egy társasház, lakópark kivitelezése van folyamatban, míg Esztergomban, Dunaújvárosban és Salgótarjánban továbbra is nulla.

Az épülő lakások számában Szeged áll a dobogó legfelső fokán 939 lakással, míg Debrecen a második 754-gyel. A harmadik helyre egy több száz lakásos beruházás révén Nyíregyháza jött fel, 650 új építésű lakással.