Fentről lefelé építették az állványzatot a Dóm tornyán

A Dóm homlokzatának felújítása már korábban befejeződött, ám felmerültek garanciális problémák, amiket a kivitelező most orvosol. Nem is akárhogy: ehhez újra felépítettek egy jókora állványzatot a délkeketi toronyra, ám most csak egy kis területen volt szükség rá, így nem a földről építették fel, hogy kevesebb anyagot kelljen felhasználni.

A kilátószinten látható egy piros konzolos szerkezet, mely kinyúlva a székesegyház falaira támaszkodva tartja meg alulról azt az állványzatot, mely a tetőszerkezet fölé nyúlik, azt ugyanis nem szabadott terhelniük, ez látható az első képen:

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Viszont az érdekes része a második képnél jön: a kilátószinttől lefelé is építettek állványzatot, de nem a Dóm tér járdaszintjéről felfelé haladva, hanem az imént említett piros konzoltól a magasból lelógatva, amivel úgy néz ki a torony, mintha futónövény nőtte volna be. Bár lentről is építettek egy oszlopnyi állványt, az inkább megközelítési célt szolgálhat.

A munkálatokat május 12-én kezdték el, és várhatóan öt hónapig tart majd a kivitelezés. Nem fogják zavarni az épületben zajló eseményeket, vagy annak megközelítését, ráadásul a Dóm téren mindeközben zajlik a Szegedi Szabadtéri Játékok is.

Fotó: Bálint András / Szegeder