Háborúpárti lett Botka és Márki-Zay a kormánymédia szerint, mert nem írták alá a békepárti határozatot

Minden polgármesternek írt egy levelet még korábban Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, a levél pedig az ukrán háborúról szólt, és ehhez tartozott egy békepárti határozat”, amit az országgyűlés fogadott el még márciusban. A Délmagyarország cikke szerint viszont három településvezető sem foglalkozott ezzel a levéllel a vármegyében: a szegedi Botka László és a hódmezővásárhelyi Márki-Zay Péter nem is válaszolt a KESMA-lap megkeresésére, a cikk címe így az lett, hogy

háborúpárti néhány településvezető”.

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes első embere egyébként azt írta megkeresésükre, hogy a májusi és júniusi üléseken túl sok volt a saját előterjesztésük, ezért a júliusi ülésre terveznek foglalkozni Szita Károly levelével. Megjegyzik, Szegeden Német Ferenc, a Fidesz-frakció képviselője próbálkozott a javaslat napirendre tűzésével a közgyűlésben, de már a bizottsági üléseken is alig jutott túl, és végül nem is tárgyalták az előterjesztést a legutóbbi közgyűlésen.

A „békepárti határozat” rögzíti többek között, hogy Magyarország elkötelezett a béke mellett, egy tagmondatban kimondja, hogy Oroszország az agresszor, illetve Ukrajnának joga van az önvédelemhez. A fegyverszállítások és szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség a szöveg szerint. Szita azt mondta, nem jelöltek ki határidőt: „Egészen addig várjuk a csatlakozó önkormányzatokat, amíg nincs béke. Csatlakozni sohasem késő, egészen addig küzdeni kell a békéért, amíg háborúznak.”