Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő átadott egy naperőművet Szegeden

A május 8-án üzembehelyezett, Szeged északi részén megépült fotovoltaikus erőművet adta át Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az MVM Csoport képviselőivel közösen június 28-án, szerdán – közölte az MTI. A naperőmű az Optimum Solar Zrt. kivitelezésében épült meg és 9,5 milliárd forintos beruházás során 43 ezer napelemet helyeztek el a 32 hektáros területen, valamint egy új, 132/22 kilovolt teljesítményű transzformátorállomást is telepítettek. A huszonöt éves tervezett működési ideje során az erőmű évente 28,5 gigawattóra (GWh) villamosenergiát fog termelni, amivel majd 27,8 ezer tonna szén-dioxid kibocsátása lesz elkerülhető.

Szentkirályi Alexandra az átadón elmondta, hogy az ukrajnai háború miatt kialakult energiahelyzet nagyon nehéz, így a kormány legfontosabb feladata az, hogy erősítse Magyarország energiafüggetlenségét. Emelett hangsúlyozta, hogy a kormánynak a rezsicsökkentést is fenn kell tudnia tartani úgy, hogy közben meg kell felelnie a klímapolitikai céljainak is és ebből kifolyólag a napenergiának kiemelkedő szerepe lesz. Kifejtette, hogy sor fog kerülni hálózatfejlesztésekre és tárolói beruházásokra is, amelyekkel az időjárásfüggő napenergia zavartalan működésést támogatják majd. Szentkirályi azokat az adatokat is ismertette, miszerint a magyar villamosenergia-mixben a napenergia aránya a világon, Európában pedig a harmadik legmagasabb.

Fotó: Szentkirályi Alexandra / Facebook

Kiss Csaba, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese a rendezvényen elmondta, hogy az MVM Csoport megújulóenergia-termeléssel foglalkozó tagvállalata hét szélerőművet, kettő vízerőművet és több mint százötven naperőművet üzemeltet már Magyarország területén. Ezt a portfóliót továbbra is bővíteni szeretnék, jelenleg a szegedivel együtt harmincnégy naperőművet építenek országszerte a Környezeti és energiahatékonysági operatív program támogatásával. Kiss hozzátette, hogy a cég által üzemeltetett erőművek beépített teljesítménye idén meg fogja haladni a 400 megawattot. Az MVM Zöld Generáció Kft. részesedése a hazai naperőmű-piacon már közel 8 százalék, a megtermelt villamos energia mennyisége idén pedig meghaladja a 600 gigawattórát.

Fotó: Szentkirályi Alexandra / Facebook

A Rádió7 arról számolt be, hogy az átadót követően a kormányszóvivő Hódmezővásárhelyre látogatott, ahol felkereste Pap Róbert dinnyetermesztőt és őstermelőt, hogy együtt népszerűsítsék a hazai dinnyetermesztést. Pap a kocka, a dobókocka és a Rubik-kocka dinnye termesztése miatt vált országosan ismertté a korábbi években.