Nyolcvannyolc zsák hulladékot szedtek össze az ártérből szegedi sárkányhajósok

2021-es sikeres akcióját megismételve idén június 24-én, szombaton ismét Tiszta Tisza akciót tartott a szegedi VASárkányOK nevű sárkányhajós csapat. Oldalukon azt írják, az összesen húsz sárkányhajós és önkéntes motorcsónakokkal kezdte el megtakarítani a Tisza városi partszakaszát reggel 9 órakor.

A Maros-torkolattól a Bertalan hídig terjedő újszegedi oldalról 88 zsáknyi kommunális szemetet (főként szennyezett műanyagot és cipőket), 6 zsák tiszta műanyagot, 5 zsák üveget, 2 zsák fémet és 1 zsák kupakot gyűjtöttek össze. A szelektíven gyűjtött műanyagot, üveget és fémet a szegedi Hulladékvadász önkéntesei utánfutós biciklivel juttatták el egy gyűjtőhelyre. A műanyag kupakokat ismét a nyitott gerinccel született szegedi kisfiú, Bende terápiájának költségeire ajánlották fel.

Fotó: Vasárkányok / Facebook

Az akció komoly támogatást is kapott, hiszen a két-két motorcsónakot az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, illetve a Szegedi Vízisport Egyesület adta a csapatnak, de más szervezetek is felajánlottak munkaeszközöket és szemeteszsákokat, illetve a kommunális hulladékot a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. autója szállította el.

Külön menő dolog, hogy amennyiben valaki illegálisan lerakott szemetet lát, a Hulladékvadász nevű ingyenes applikáción keresztül bejelentheti, melyet ide kattintva lehet letölteni Androidra. Ami még nagyobb pozitívum, hogy az önkormányzat is látja a bejelentést.