Színházigazgatók közös levélben kérik az állami támogatás növelését, Barnák László is köztük van

Magyarországi színházigazgatók kérik az előadóművészet állami támogatásának minél hamarabbi, a válságok előtti időszak mértékére való visszaállítását. A közleményt aláíró vezetők között van többek között Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója is.

Ma mindannyian fokozottan érezzük, hogy a kultúra: vigasz, erő és támasz. Mi, magyar előadóművészek, intézményvezetők felelősséget érzünk az anyaországban és a külhonban élő magyarokért. Ez komoly áldozatokkal jár, amelyeket intézményeink a most záruló évadban meghoztak – áll magyarországi színházigazgatók MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, világossá vált, hogy a kultúrára a mostani időszakban kevesebb állami forrás jut. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy ennek ellenére változatlan színvonalon, szeretettel, hivatástudattal szolgáljuk a nézőinket.” Intézményeik az idei esztendőre – jóval kisebb mértékben, mint kértek, de – kaptak támogatást. A közleményben köszöntet mondanak ezért, hiszen a támogatás biztosítja az intézményeikben munkavállalóként dolgozó sok ezer művész, szakember és családjaik számára a megélhetést, az épületek, műhelyek fenntartását.

Legfőbb felelősségük a rájuk bízott intézmények felelős és magas művészi nívójú működésének fenntartása – az állami támogatást nem a színházak, hanem nézőik milliói kapják. Kérjük, hogy az előadóművészet állami támogatása minél hamarabb a válságok előtti időszak mértékére álljon vissza! – áll a színházigazgatók közleményében.

Mint kiemelik, a virágzó, értékválasztásaiban, művészi megközelítéseiben színes magyar színházi világ fenntartásában a nézőkre, a támogatókra nagyobb szerep kell, hogy háruljon. A kulturális kormányzat számíthat ránk, és mi is számítunk a kulturális kormányzatra. Partnerek vagyunk az együttműködés jegyében.