Valaki felfeszítette és kiürítette a Kálvária téri méhlegelő melletti rovarhotelt

A Mondolo Egyesület számolt be arról hétfőn a Facebook oldalán, hogy valaki pár napja megrongálta, felfeszítette és kiürítette a Kálvária téri méhlegelő melletti rovarszállást. Őket a KHT munkatársai értesítették.

Ahogy a beszámolóban írják, „Jani pedig jött és lépett, pontosabban fűrészelt, pakolt, kalapált és oktatott”, mert a javítás közben akadt egy kis spontán szerveződő segítsége is.

Most újra régi fényében és funkciójában áll a rovarhotel a dekoratív, mozaikos, sok fajból álló méhlegelő mellett. Az egyesület arra kér mindenkit, hogy aki hasonlót tapasztal, írja meg nekik, hogy mihamarabb orvosolni tudják a kárt és folytatni tudják a városi biodiverzitás segítését célzó munkát.

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem szakemberei és az önkormányzat együttműködésével nemrég a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program is indult Szegeden. A megnyitón Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa arról beszélt, hogy az egyesület 2021-ben Beporzó hadművelet néven elindított természetvédelmi street art programjában Szegeden tíz helyszínen alakítottak ki vadvirágos méhlegelőket.

A program második ütemeként a méhlegelők ökológiai, talajtani és városklimatológiai hasznát vizsgáló kutatási programot indítottak. 2023-ra a szegedi méhlegelők számát megduplázták, immár 22 ilyen terület van a városban, egyaránt előfordulnak a belvárosban és a külső területeken is.