Június elején kezdődik a Zsidó Kulturális Fesztivál Szegeden

Vasárnap, június 4-én nyílik meg a Zsidó Kulturális Fesztivál, amelynek központja az Új Zsinagóga lesz. A nyitónapon az idén 120 éves épületet tekinthetik meg a látogatók, amely egyébként Európa negyedik, Magyarország pedig második legnagyobb zsinagógája. Mivel Szegeden volt az országban először orgonaszó kísérte istentisztelet, így egy koncert után hangszerbemutatót is tartanak majd az épületben – közölte az MTI.

Szintén vasárnap Dömötör Mihály fotóművész kiállítása is megnyílik, amely a „Béth Hácháim – Az élők háza” címet viseli és a hódmezővásárhelyi zsidó temetőt mutatja be. Június 11-én és július 16-án, a Virág és vallás című rendezvényen mutatják be a zsinagóga bibliai növényeket bemutató botanikus kertjét, amelyet Lőw Immánuel, az Új Zsinagóga korábbi főrabbijának tervei alapján alakítottak ki.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar ad koncertet a fesztiválon június 25-én és szeptember 14-én is, szintén a zsinagógában, mivel a mai napig ez Szeged legjobb akusztikájú hangversenyterme. Ugyancsak június 25-én jazz, swing és popdalokat fog játszani a Docpiano Band egy jótékonysági koncert keretein belül, a befolyó összeget a zsinagóga belső felújítására használják fel, az együttes vendége Borovics Tamás színművész lesz.

Július 9-én Grecsó Krisztián mutatja be új, „Lányos apa” című könyvét, de szintén bemutatót tart majd Bankó-Erdősi Viktória és Fülöp Valentina is. Augusztus 20-án orgonabemutató hangversenyt tartanak, szeptember 4-én pedig ökumenikus kántorkoncertet rendeznek, a fesztivált lezárni pedig Rákász Gergely orgonaművész koncertje fogja szeptember 10-én.