Közel 73 millióval drágult a Tóth Péter-ház felújítása, mert hibákat találtak a bontás során

Növekednek a költségek a felújítás alatt álló Tóth Péter-háznál. Mint ismert, az épületbe az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziuma költözik majd. A felújításra kiírt tendert Nemesi Pál cége, a Ferroép nyerte a Possibuild Kft.-vel közösen még 2021-ben, nettó közel 2,1 milliárd forintért vállalták a munkát. 

Az építkezéshez a Szeged-Csanádi Egyházmegye kapott egy összegben közel 3,34 milliárd forint kormányzati támogatást, mivel az ő tulajdonukban van az épület, tehát keret bőven volt rá. Idén aztán kellett is módosítani az eredeti szerződésen, bár ez a teljes összeghez képest nem számottevő: az új nettó végösszeg jelen állás szerint közel 73 millió forinttal lett több, így már kerekítve nettó 2,17 milliárd forintot kóstál a beruházás a 2,1 milliárd helyett.

A szerződésmódosításban azt írják a költségnövekedés okaként, hogy „a tetőrétegrend feltárása kapcsán több olyan tényező is felmerült, amelyek miatt a kiviteli tervek módosítása vált szükségessé”. A következő okokat sorolják fel a dokumentumban:

  • Eltért a meglévő födémszerkezet a tetőtér egyes területein a korábban feltételezetthez képest.
  • Az oromfalak megtámasztásának módja áttervezést igényelt. Nagy volt a falak kiborulásának kockázata, ami technológia és ütemezésbeli váltást tesz szükségessé.
  • A tetőszerkezet egyes elemei az oromfalak ideiglenes megtámasztásához felhasználandóak voltak.
  • Az új vasbeton koszorúk elhelyezésének módja a meglévő és a feltárt szerkezetek függvényében áttervezésre került.

A feltárt problémákra más megoldást kellett találni, így a költségek is növekedtek, valamint az eredeti tetőszerkezet bontása is csúszott, ennek átütemezését kérte a kivitelező. A projekt teljes határideje nem módosult, de az egyházmegye honlapja szerint a projekt lezárása egyébként is idén december 31-én esedékes, a fentiek miatt pedig elvileg nem állt le a teljes beruházás.

Már tavaly nyáron is arról nyilatkozott a Magyar Építőknek Klenóczky Sándor, a Possibuild Kft. műemlékért felelős műszaki vezetője, hogy az épület rendkívül leromlott állapotban van, ezért számos nehézséggel kell szembenézniük a felújítás során: „A falak vizesek, a szigetelések elégtelenek, a szerkezet sokszorosan átalakított. Most utólag beépített födémeket bontottunk el. A faanyagok korhadtak, törött kötőgerendát is találtunk. A felvonulási terület nagyon kicsi, ami az organizációt nehezíti.”