Idén már huszonnegyedik alkalommal rendeznek nemzetközi gitárfesztivált Szegeden

A 24. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál (Szeged IGF) Magyarország legrégebben működő és egyben az egyik legjelentősebb gitáreseménye, mely egyrészt szórakozást nyújt a gitárzene rajongóinak a legkülönfélébb zenei stílusokban, másrészt interaktív gitároktatást kínálnak minden korosztályban, nemzetközileg elismert művészektől. Egyben kapcsolatépítési lehetőség is: workshopokat rendeznek szakemberek, zenekedvelők számára.

A programok június 8-tól június 10-ig kerülnek megrendezésre, ezekről bővebben a fesztivál honlapján lehet tájékozódni. Az esti koncerteknek a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatalának díszterme ad otthont, a mesterkurzusokat az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában rendezik meg, továbbá a fesztivál ideje alatt a Hági Udvarban lesz a kihelyezett bázisuk.

Az idei esemény meghívott művészei közé tartozik Stoyan Paskov, Francisco Luís, Davide Dipilato, Cristina Galietto, Vladimir Dotsenko és a Kupinski Guitar Duo, akik koncerttel és mesterkurzusokkal színesítik az idei fesztivált. Emellett mesterkurzust tartanak még Bozóki Andrea, Beke István Ferenc, Pavlovits Dávid, Girán Péter és Roth Ede gitárművészek is.

A fesztivált Pavlovits Dávid, gitárművész-zeneszerző alapította 1999-ben. Ő maga több, mint 30 országban lépett fel, olyan kultikus helyeket megjárva, mint New Yorkban a Carnegie Hall, illetve Montreal, Moszkva, Ankara, Sanghaj. A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának docenseként az ország egyik legnépszerűbb és legsikeresebb klasszikusgitár-közösségét fogja össze. A Virtuózok komolyzenei tehetségkutató győztesei közül többen is az ő tanítványai voltak.

A Szeged IGF erős szakmai háttérrel, ösztöndíjprogramokkal és a fesztivál keretében szervezett fellépési lehetőségekkel támogatja a fiatal sztárokat. Megalapításával a cél nemcsak egy hosszantartó tradíció megalkotása volt, hanem az is, hogy nemzetközileg elismert sztárokat hozzon a Szegeden és környezetében élő közönségnek. Az évek során összesen öt kontinens, harmincegy országából hívtunk meg neves művészeket” – közölték a szervezők a közlemény szerint.