Félmeztelen író-olvasó találkozó is lesz az idei mozgó irodalmi fesztiválon Szegeden

A Tricikli fesztivál – Irodalom három keréken című rendezvénysorozat idén július 13. és 16. között hét helyszínen összesen tizenkét nyári művészeti programmal várja majd a kerékpározás és az irodalom szerelmeseit. Visky András, Krusovszky Dénes, Gimesi Dóra, Kiss Tibor Noé, Sirokai Mátyás, Cserne Klára – néhány név az idei meghívottak listájáról, amelyet egy Facebook-bejegyzésben tettek közzé nemrég a szervezők.

A 2021 óta létező kisfesztivált azzal a céllal indították, hogy a kerékpárosan is végigjárható eseménysorozat segítségével összekapcsolják azokat a civilek módjára napi szinten együttműködő kulturális helyszíneket, amelyek nemcsak a városban végeznek fontos kultúrmissziós munkát, de a testi-szellemi egyensúlyteremtés és a fenntarthatóság területén is azonos értékek mentén gondolkodnak a szervezők elmondása szerint.

A szegedi kezdeményezés 2022-re már két határon túli városba is eljutott: azóta a vajdasági Magyarkanizsa és az erdélyi Sepsiszentgyörgy is megrendezi saját közössége számára a mozgó irodalmi fesztivált. A szegedi szervezők az idei évben az egész városra kiterjedő művésztelepi hangulatot ígérnek.

A hagyományos és zenés könyvbemutatókon túl olyan szokatlan eseményeken is részt vehetnek majd a látogatók, mint például félmeztelen író-olvasó találkozó a strandon, egy könyvvásár a városi piac gyümölcsárusai között, egy risograph workshop a pécsi Drukker nyomdaműhellyel, egy szövegpreparátum műhely, ahol egy szétmarcangolt verset kell feltölteni új jelentéssel, vagy egy verses bábelőadás a Kövér Béla Bábszínház egyszemélyes, privát installációja elé ülve.

A részletes szegedi program ugyan még nem elérhető, de az elővételes támogatói bérlet már megvásárolható a fesztivál oldalán. A láthatósági mellény nevű elővételes bérlet négy programra is belépést biztosít, többek között egy Kortárs költészeti impróestre a Megálló Közösségi Házban, Visky András Kitelepítés című könyvének bemutatójára a Jazz Kocsmába, és a Qiyan zenekar koncertjére is, amelyet a Grand Caféban tartanak július 15-én este.

Fotó: Szabó Luca