Csatlakozva az országos akciókhoz, Szegeden is lesz kiállás az oktatásért csütörtökön

Az országos demonstrációkhoz csatlakozva Budapest, Pécs, Sopron és még számos város mellett Szegeden is rendeznek majd kiállást az oktatásért június 1-jén, csütörtökön.

„NEM az erőszakra, NEM a státusztörvényre! A kormány olyan új törvényt tervez elfogadni, amivel bosszút áll a pedagógusokon és a diákokon. Ezt nem hagyhatjuk!” – áll a szegedi esemény leírásában, melynek keretében csütörtökön 17 órai kezdettel várják az érdeklődőket és az érintetteket, pedagógusokat, szülőket, diákokat, az ügyet támogató magánszemélyeket és szervezeteket a Dugonics téren.

A demonstrációra 16:45-től kezdődik a gyülekező, a pedagógusok, szülők, diákok, az ügyet támogató magánszemélyek és szervezetek ezután 17:15- kor elindulnak a Széchenyi téren felállított színpadhoz a Dugonics tér–Somogyi utca–Oskola utca–Roosevelt tér–Móra Ferenc Múzeum–Vár utca–Széchenyi tér útvonalon. A színpadon reményeik szerint hallhatják majd Plesovszkiné Ujfaluczki Juditot. a Szegedi Tankerület vezetőjét is.

A szervezők azt kérik, hogy aki részt vesz, vigyen transzparenseket, táblát, molinót, zajkeltő eszközöket. „Fújjunk riadót! Hallassuk a hangunkat!” Az eseményt az Egységes Szülői Front, a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja, az Egységes Diákfront és a Veritas Virtus Libertas szervezi.

Nagyobb megmozdulás Szegeden legutóbb februárban volt, akkor nagyjából 500 ember gyűlt össze először a Móra Ferenc Múzeum előtt, majd ment át az Árpád térre, hogy az óvodapedagógusok helyzete miatt tiltakozzon.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Azt megelőzően diákok iskoláikban szerveztek ülősztrájkokat és csatlakoztak be tiltakozásaikkal az országos tüntetésekbe, de szülők is blokkolták a forgalmat, hogy kifejezzék nemtetszésüket az tanárok helyzete miatt. A legnagyobb esemény tavaly októberben volt, akkor több mint kétezer ember alkotott élőláncot az oktatás ügye mellett kiállva.