A fiatal dán zenész, Frederik Cornelius tavaly költözött Szegedre és imádja az országot

Frederik Cornelius Dalby, a fiatal dán zenész még 2018-ban kapott meghívást Budapestre. „Megdöbbentett a főváros pezsgése, ezért később újra visszajöttem, és lassan elkezdtem megszeretni a kultúrát, az embereket, a nyelvet, de mindenekelőtt az országot” – mesélte a Mandinernek. Azonban mégsem a fővárosban maradt, a fiatal művész 2022-ben ugyanis Szegedre költözött és nagyon-nagyon szeret a városban élni elmondása szerint.

A Mandiner cikkében azt is megemlítette, hogy amikor – ahogy fogalmazott – „a napfény városába” érkezett, kezdetben házról házra lakott. „Sokáig egy kedves, kilencvenéves néninél volt a szállásom, aki csak magyarul beszélt, így meg kellett tanulnom a nyelvet. Úgyhogy egy picit már beszélek magyarul” – mesélte a lapnak. Ezután írt egy dalt magyar nyelven, amit az X-Faktorban is előadott.

Még tavalyelőtt indított egy YouTube-csatornát This Is Frederik Cornelius néven. „Kihívás elé állítottam magam: jelenleg videókat készítek a Csongrád-Csanád megyei településekről. Talán idővel egész Magyarországról is.” A videóiban egyébként főképp Szegedről forgatott, legutóbb például az idei borfesztiválról, ahol fel is lépett. Tavalyelőtt vette fel vele a kapcsolatot a Szegeden élő dán férfi, Niels Otto Pedersen, miután Frederik a Magyarországon élő dánok közösségi oldalán arról írt, hogy szeretne Magyarországon zenélni, ez a kapcsolat azóta is tart.

Forrás: This Is Frederik Cornelius / YouTube

Frederic a sokféleséget szereti leginkább Magyarországban elmondása szerint. Állítja, a magyar kultúra és gasztronómia szerelmese, a YouTube-csatornáján erre is nagy súlyt fektet. Azt mondta a Mandinernek, bejárta már Európa nagy részét, többnyire fesztiválokon és klubokban lépett fel, de nem igazán szeretne visszaköltözni Dániába. „Itt akarunk lehorgonyozni valahol, körbe szeretnénk utazni Magyarországot: videózni és koncertezni szeretnénk.”

Az általa leginkább kedvelt magyar települések pedig Szeged, Budapest, Pécs és Sándorfalva. Kedvenc magyar zenekarai a Margaret Island, a Blahalouisiana és különösen a Carson Coma. „Nagyon szeretem őket és nagyon inspirálnak. El kellene vinni őket a világ minden tájára!” – teszi hozzá. 

Tavaly jótékonysági koncertet is adott Ukrajna megsegítéséért Szegeden. Mint interjújában fogalmazott, nagyon elszomorította és felzaklatta az Ukrajnában dúló háború. A cikk szerint Frederik már háromévesen dobolt, tizenhárom évesen írta az első dalát, tizenöt évesen bárokban játszott, tizennyolc éves volt, amikor kiadták első dalát, ami a Spotify-on az első tíz leghallgatottabb szám közé került Japánban.