A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok pezsgője nyerte a szegedi borfesztivál fődíját

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2019-es Tokaji Organikus Furmint Pezsgő Extra Brutje nyerte a szegedi borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést hétfőn adták át a Tisza-parti városban, irja az MTI. A pezsgőt – amely a fődíjjal együtt elnyerte a Szeged város bora 2023 címet – 154 benevezett tétel közül választotta a legjobbnak a szakmai zsűri.

A legjobb vörösbor címet az Arad-Hegyalján gazdálkodó Balla Géza 2019-es Cabernet Franc-jának ítélték oda. A bírálók a vakkóstoláson a legjobb fehérbornak a Három Halom Pincészet 2022-es Chardonnay-ját választották, a legjobb rozé pedig a szintén a Kunsági borvidéken termelő Vass Borászat 2022-es Cabernet Sauvignon Roséja lett.

A desszertborok közül a legjobbnak a Babits Borászati Kft. 2017-es Babits Tokaji Aszú 6 puttonyosát választották a szakemberek. A társadalmi zsűri elismerését a Vylyan Pincészet 2017-es Mandulása, egy hordószelektált cabernet franc kapta.

A kóstolók négy nagy aranyérmes bort választottak: a Babits Borászati Kft. és Balla Géza pincészetének díjazott remekei mellett a Tolcsva-Bor Kft. egy Tokaji 6 puttonyos aszúját és egy tokaji szamorodniját.

Mint azt korábban megírtuk, a szegedi borfesztiválon, az ország legnagyobb borászati seregszemléjén idén – az 1995-ös indulás óta a legtöbb – 160 borász várja a több tízezer látogatót. A borok mellett a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt komoly- és könnyűzenei, valamint dzsesszkoncertek is szórakoztatják a látogatókat, más helyszíneken pedig a sörök, pálinkák és sajtok mellett gasztronómiai változatosság is fellelhető.