Megalázta és éheztette kiskorú lányait az anya, ha ötösnél rosszabb jegyet hoztak haza az iskolából

Vádat emeltek egy nő ellen, aki oly mértékben várt el kitűnő sport- és iskolai teljesítményt a gyermekeitől, hogy azzal már súlyosan veszélyeztette testi, érzelmi, értelmi, erkölcsi fejlődésüket, mindezt a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség szóvivője mondta el csütörtökön az MTI-nek. Az asszonyt kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolják.

A történet szerint a nő egyedül nevelte két kiskorú lányát. A vádiratban az áll, hogy 2016 és 2021 ősze között – súlyos alkoholproblémákkal is küzdve – teljesíthetetlen elvárásokat fogalmazott meg velük szemben. Ha a lányok ötösnél rosszabb jegyet vittek haza, akkor megalázta, bántalmazta őket, emiatt előfordult, hogy egyikük könyörgött a tanárának, hogy ne írja be a rosszabb jegyet. A gyerekek nem vehettek részt osztálykiránduláson, és csak a kötelező iskolai programokra mehettek el.

A nő a magas színvonalon sportoló lányoktól még kimagaslóbb teljesítményt várt el, ezért minden nap mérte a testsúlyukat, ennek megtartása érdekében nem adott nekik elegendő ételt. A sokszor éhező gyerekek tízóraira is csak egy müzlit vihettek, zsebpénzt nem kaptak, nehogy abból ételt vehessenek. A vádlott emellett folyamatosan szidta gyermekeit, becsmérelve iskolai és sportteljesítményüket, a lányok az édesapjukkal is csak titokban tarthattak kapcsolatot.

A nő így olyan lelki szenvedést okozott gyermekeinek, hogy iskolai jelzésre a kisebbik – akkor még kiskorú – lányt a gyámhatóság ideiglenesen az édesapjánál helyezte el, őt később követte az akkorra már felnőtté vált testvére is.