800 millióból fejlesztik az onkológiai ellátást az SZTE-n, hogy csökkenjen a daganatos betegségek okozta halálozás

Az onkológiai ellátás diagnosztikai és terápiás eszközparkját fejlesztik mintegy 800 millió forintból, uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetemen. A Szegedernek is megküldött közleményük szerint Magyarország a daganatos betegségek előfordulását és az ezek okozta halálozást vizsgálva is vezető helyen áll az Európai Unió országai között. Az esetek csökkentésének egyik fontos eszköze a korai felismerés és az időben történő szakszerű kezelés, ennek legfontosabb hátterét a Dél-Alföldön az SZTE diagnosztikai és terápiás egységei szolgáltatják.

Azt írják, az SZTE-nek, mint a régió legmagasabb szintű ellátást nyújtó egészségügyi intézményének az onkológia területén is széles körű és nagy esetszámú a szűrési és diagnosztikus tevékenysége, jelentős számú és változatos onkológiai terápiát folytatnak. A hatékony és eredményes terápia kritikus sikertényezője az onkológiai terápia személyre szabása és a terápia elindításához szükséges idő minimalizálása.

A fejlesztés egyik célja az SZTE molekuláris patológiai vizsgálatokhoz szükséges eszközparkjának bővítése. A daganatok pontos jellemzőinek ismerete nélkül napjainkban nem állítható fel terápiás terv. A legtöbb daganat esetén már elérhetők olyan gyógyszerek, melyek célzott kezelésként csak adott molekuláris genetikai eltérés esetén alkalmazhatók, ilyenkor viszont a standard kezelésekhez viszonyítva jóval hatékonyabbak.

A felfedezett betegségek terápiájának meghatározása elképzelhetetlen a betegség szövettani karakterizálása nélkül, ehhez a megfelelő mintavétel meghatározó jelentőségű. A daganatos betegségek kezelése során az SZTE-n évente csaknem ezerötszáz alkalommal végeznek valamilyen képalkotó eljárást, jellemzően ultrahang- vagy CT-vezérelte mintavételt. Az egyetemen egyre többször végeznek palliatív műtét helyett radiológiai beavatkozásokat is. A mintavételt segítő képalkotó berendezések beszerzése mellett ezeket segítik az új sugárterápiás eszközök.

Az SZTE-n fejlesztik a vastagbél-, valamint a gyomor-bélrendszeri daganatszűréshez használt eszközöket is. Olyan endoszkópos tornyot, monitort és endoszkópokat állítanak üzembe, melyek alkalmasak a teljes tápcsatorna áttekintésére. Az onkológiai elváltozások korai felismerését és a páciensek gyorsabb gyógyulást segítő fejlesztések idén őszre fejeződnek be.