Bekerült a Radnóti az ország 30 legjobb középiskolája közé

Idén is összeállította a középiskolai rangsorát a HVG, melyben 2023 legjobb száz intézménye foglal helyet. Van köztük állami, egyházi és alapítványi is, a mezőnyt a fővárosi iskolák viszik, de két szegedi is bekerült a legjobban közé.

A listát a budapesti középiskolák uralják, az első tízbe vidékiként csak a veszprémi Lovassy László Gimnáziumnak sikerült becsúsznia, ami a tavalyi 25. helyét javította. A rangsorban megtalálható a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, ami tavaly még a 33. helyen állt, de most javított és a 29. helyet foglalja el. Rontott viszont a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, ők tavaly még a 48. helyen voltak, innen estek vissza 56.-ra.

A 10 legjobb középiskola a HVG szerint 2023-ban:

  1. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)
  2. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
  3. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
  4. Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium
  5. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest)
  6. ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)
  7. Városmajori Gimnázium (Budapest)
  8. Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum
  9. VII. Kerületi Madách Imre Gimnázium
  10. Lovassy László Gimnázium (Veszprém)

A rangsor készítői idén is több dolog alapján döntöttek. Szempont volt például a 10. évfolyamosok kompetenciaméréseinek iskolai átlaga szövegértésből és matematikából, de az érettségi bizonyítványokba bekerült eredmények iskolai átlaga magyarból, matematikából, történelemből és idegen nyelvekből, valamint az emelt szintű érettségik aránya és a magyar egyetemekre, főiskolákra bekerült diákok átlagpontszáma is.