Szegeden 125 ezer forint az átlagos lakásbérleti díj, az V. kerületben ennek két és félszerese

A lakásbérleti díjak országos átlagban 0,9, Budapesten 0,8 százalékkal nőttek márciusban havi összehasonlításban, ez lassulás a februári 1,8 és 1,4 százalékos ütemhez képest, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből. Szegeden április végén 125 ezer forint az átlagos bérleti díj.

Éves szinten még mindig kétszámjegyű a növekedés: országosan 18 százalékos, Budapesten pedig 19 százalékos bérletidíj-emelkedés volt márciusban Balogh László vezető elemző szerint. Az albérletpiacon a nagyvárosok vannak a fókuszban, a kiadásra kínált lakások 56 százaléka Budapesten, 28 százaléka pedig a megyei jogú városokban található.

Az ingatlan.com elemzésében arra is kitért, hogy április végén Budapesten 220 ezer forintos bérleti díjat mértek, ami 10 ezer forinttal haladja meg a március végi szintet. A legdrágább városrész továbbra is az V. kerület 320 ezer forintos átlaggal, amit a II. kerület követ 300 ezer forinttal.

A rangsorban a harmadik helyen holtversenyben van az I., a VI. és a XII. kerület egyaránt 250 ezer forintos átlagos lakbérrel. A legolcsóbban havi 134–140 ezer forintért a XVII., a XX. és XXIII. kerületben vehetnek ki lakást a bérlőjelöltek.

A vármegyeszékhelyek közül április végén Miskolcon, Debrecenben és Szegeden volt a legjelentősebb kínálat albérletekből. Míg a borsodi vármegyeszékhelyen 100 ezer forint az átlagos bérleti díj, a debreceni lakások 150 ezer forintért, a szegediek pedig 125 ezer forintért vehetők ki.

A legdrágább vármegyeszékhely továbbra is Veszprém 182 ezer forintot meghaladó összeggel, a legolcsóbb lakások pedig a salgótarjániak, ezek 90 ezres átlaggal szerepelnek a kínálatban - olvasható az ingatlan.com közleményében.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder