Professzor Dr. Vécsei László lett Szeged díszpolgára 2023-ban

Prof. Dr. Vécsei László a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar oktatója és az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinikájának orvosa, kutatója lett a város díszpolgára 2023-ban. Az elismerés alkalmából az egyetemi újság készített vele interjút.

Vécsei László a díszpolgári címet nagy elismerésnek tartja mivel Szegedet nem csak kulturális, hanem tudományos szempontból is az ország szellemi központjának tartja és szerinte a nemzetközi porondon is előkelő helyen szerepel a város. Az interjúban elmondta, hogy néhány külföldi és egy pécsi kitérőt leszámítva az egész eddigi életét a városban töltötte.

Az oktató és kutató professzor dolgozott többek között Svédországban a Lundi Egyetemen, de Bostonban a Harvard Egyetem kórházában is. A jövőre nézve is ambíciózus céljai vannak a kutatónak, eddigi kutatásaikat folytatni fogják kollégáival. Nemrégiben publikálták például első eredményeiket egy olyan kutatásban, ahol transzgenikus egértörzseket végeznek intenzív neurológiai gócjel-, magatartás- és neurokémiai vizsgálatokat.