Idén folytathatják az egykori Bartók Béla Művelődési Központ 2020-ban félbemaradt felújítását

A Mathias Corvinus Collegiumnak köszönhetően Szeged több mint százéves múlttal rendelkező, erősen elhanyagolt állapotban lévő Bartók Béla Művelődési Központja hamarosan megújul, és ismét egykori fényében pompázhat – írtuk még tavaly nyáron a kormányzati alapítványi bentlakásos főiskola közleménye alapján, melyet a „Fidesz janicsárképzőjeként” is becéznek. Az egykoron a Szegedi Tudós Akadémia (azóta Nemzeti Tudósképző Akadémia) kollégiumának szánt épület felújítása félbemaradt pénzhiányra hivatkozva, majd az MCC jelentkezett be az épületért és megvette azt.

A 2022 nyarán kiadott közlemény szerint az egykori Bartók-művház az MCC tevékenységét szolgáló, új funkcionális igények szerint fog újjáépülni, természetesen műemléki voltát megőrizve. Akkor az épület állapotának teljes körű felmérése zajlott, 2023-ban tervezték, hogy kiírják a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárást, majd várhatóan 2024 elején vehetik birtokba a felújított ingatlant az új tulajdonosok. Az épületen viszont azóta sem látszanak a munkálatok nyomai, így kérdés, miként tudják befejezni addigra az átépítést.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A Szeged.hu érdeklődésére az MCC azt írta, még az idén elkezdődhetnek a munkák, ahogy azt a fentiekben elképzelték. A portálnak azt mondták, az épület felújítása jelenleg a tervezési szakaszban van: az engedélyes és kiviteli terveket a szegedi Hajós Építésziroda készíti. Ez a folyamat hamarosan lezárul és ezt követően indítható a kiviteli közbeszerzési eljárás. Az építési engedélyeztetés már sikeresen lezajlott. Az újratervezésre azért volt szükség, mert részben funkcióváltás történik, de amíg állt az épület felújítása, jogszabályi változások is történtek.

Arról a Szegeder is írt még 2020 januárjában, hogy leállt az építkezés, a Nemesi Pál cége által elnyert kivitelezést egészen az állagmegóvásig folytatták, hogy ne romoljon tovább az épület állapota a leállás után. 2020-ban vált nyilvánvalóvá, hogy a 2015-ös kormányhatározatban felújítására fordítható forrásból az Alapítvány az épületet nem tudja befejezni. Ezek után az ingatlan értékesítése elkerülhetetlenné vált, mivel a nonprofit szervezetnek elfogyott a pénze, bár a minisztérium szerint volt pénz rá. 2021 júniusában aztán eladták a félkész épületet a Matthias Corvinus Collegium részére.

Arra is vannak egyébként tervek, hogy a Kossuth Lajos sugárúton lévő Rókusi Általános Iskola melletti sarokteleken a Nemzeti Tudósképző Akadémia kollégiumának szánt egykori Bella Hotel épületét felújtják, majd a sarkon egy új, többszintes oktatási épületet is hozzáépítenek ahhoz. Ennek időpontja nem ismert, a szervezet a Szegeder érdeklődésére csak későbbre igért tájékoztatást. Nem megerősített információink szerint viszont már van forrás minderre.