Tiszteletbeli tűzoltó lett Csülök, a szegedi vadaspark indiai orrszarvúja

Április 23-tól tiszteletbeli „tűzoltója” lett a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, hiszen hivatalosan örökbe fogadta a szegedi vadaspark Csülök névre hallgató indiai orrszarvúját. A bejelentést a szervezet hivatalos Facebook-oldalán ejtették meg.

Nem akármilyen indokot társítottak ahhoz, hogy miért éppen Csülökre esett a választásuk: Tudtátok, hogy az orrszarvút a »szavannák tűzoltójának« is nevezik? Ha füstszagot érez, azonnal beindulnak az ösztönei, és a kezdetleges tüzet vaskos lábaival eltapossa” – írták a bejegyzésben. A vasárnapi ceremónián a vármegyei igazgató, Szatmári Imre tűzoltó-dandártábornok megetette a Csülök névre hallgató orrszarvút, aki „új társként örömmel falatozta a neki szánt almákat”.

A vadaspark azt írja az örökbefogadásról, hogy az világszerte elterjedt formája az állatkerti állatok támogatásának, amely Szegeden is nagy hagyományoknak örvend. Az örökbefogadott természetesen az állatkertben marad, viszont az erre felajánlott összeggel egy évig támogathatjuk az állat tartását, így hivatalosan is nevelőszülőjévé válhatunk erre az időszakra (egyszerre több személy is). A vadaspark egy oklevél átadásával hitelesíti az örökbefogadás tényét, de ezt feltüntetik az örökbefogadók falán, illetve az állatkert honlapján is.

Fotó: Molnár Krisztina tűzoltó-főhadnagy