A Sparnál talán jöhet majd a fizetős parkolás, a Tesco egyelőre ingyenes marad

Miután már Szegeden is több láncnál – nevezetesen a Lidlnél és a Pennynél – fizetős a parkolás néhány, jellemzően lakótelepi szupermarket parkolójában egy-két óra elteltét követően, felmerülhet a kérdés: a többi multi is gondolkodik ilyen lépésen? Az Világgazdaság körbekérdezősködött ez ügyben, és kiderült, a közeli jövőben nem várható ilyen, de azért lehet számítani rá később.

Itt a városban jelenleg a Makkosházi körúton csoportosulnak a fizetősen használható szupermarketparkolók: az egyik az itt találató Penny, a másik pedig a szintén a körúton álló Lidl, avagy nemzetközlileg ismert formájában: a Lidl-templom. Előbbi helyen március végén jött el az ingyenparkolás vége, itt meglehetősen olcsó módszerrel oldották meg az új rendszert: egy bácsi nyitott ajtóval ücsörög egy régi Škodában, és méri az időt, hogy ki az, aki már több mint egy (vagy ha vásárol, és van blokkja, akkor max két) órája parkol.

Érdemes megjegyezni, hogy a belvárosi, Dugonics téri Aldinál (aminek komikusra sikeredett megnyitóján mi is ott voltunk) is fizetős a parkolás, ám ott azért, mert a parkoló a belvárosban van, és része a zöld zónának. Ha már Aldi, a Világgazdaságnak a lap azt írta, már kilenc üzletüknél van sorompós rendszer, ami csak akkor enged elhagyni a parkolót, ha a kasszánál érvényesítettük a behajtáskor kapott tiketet. Ezt a módszert épp az olyan helyeken vezették be elsősorban a fővárosban, ahol – ellentétben a Dugonics térrel – ingyenes volt a belvárosi parkolás.

A jellemzően a külvárosokban, városszéleken felhúzott Corákat elfoglaló Auchan sehol sem kér pénzt, ahogyan a Tesco is mindössze egy helyen, Budapesten. Egyik nagy lánc sem tervez változtatni ezen, ahogyan a Metro sem. A Spar azt írta, folyamatosan vizsgálják a helyzetet, „és fizetős parkolást csak abban az esetben vezetünk be, amikor tömegesen jelennek meg autók – kizárólag parkolási céllal – áruházaink parkolóiban, akadályozva vevőinket a gördülékeny bevásárlásban”.

Hogy miért van mindezekre szükség, azt több lánc is kifejtette, és a makkosházi példa is jól szemlélteti: a parkolókat egyre többen használják azért, mert ott laknak, semmint vásárlási céllal. A Makkosházi körúti szalagtízes előtt például kézenfekvő volt eddig a három diszkontüzlet (van itt egy Aldi is, ami még mindig ingyenes) méretes parkolóját használni.