Tojás 150 forintért? Megnéztük, mi mennyibe kerül húsvét előtt a Mars téren

Kinéztünk csütörtökön a szegedi Mars téri piacra, ahol több mint félezer asztal várja a vásárlókat, akik kosarai, ahogy az ilyenkor lenni szokott, a húsvét előtti csütörtök reggelen is tömve voltak az ünnephez kapcsolódó termékekkel, és bár a látogatók nem taposták egymást, manőverezni azért néha kellett, hogy elférjen az ember a sorok között. Amire kíváncsiak voltunk: az árak.

A sózott sonka kilója itt 4500 forint körül mozgott, a tojás darabja 100-tól egészen 150 forintig is elment. Zöldségek közül főleg a hagyma dominált a táskákban, ez átlagosan 300 forint körül ment kilónként, ahogy a szintén kelendő retek is. Fél kiló túró megközelítőleg 900 forintot kóstált a legtöbb tejesnél, tormát viszont nem találtunk, és hogy merre lehet, abban az árusok sem tudtak segíteni. Virágból akadt bőséggel, a vágott szálanként átlagosan 200–400 forintért fogyott.

„Ez most az éhezők viadala második része, tegnap volt az első, holnap lesz a harmadik”

– mondta egy hölgy, aki szerint érezhető, hogy az emberek a kétnapos zárvatartás miatt már jobban felkészülnek. Az árusok elmondása szerint napok óta ünnepi lázban ég a piac, egy kis üzlet vezetője arra panaszkodott, hogy mindenki rohan, nem gondolkodnak, rendetlenséget hagynak maguk után. „Volt ma is egy nő, levette a passzírozott paradicsomot, aztán visszarakta a polcra a tamponok mellé.”

Fotó: Bálint András / Szegeder

Valószínűleg a tojásosok kerestek a legtöbbet az ünnepen, volt, aki arról számolt be, hogy reggel már ötven dobozzal eladott, ami ugye félezer darabnak felel meg.

A tojással ellentétben az ünnepi hagyományok már nem annyira népszerűek a szegedi piacon: bár vendégseregre szinte kivétel nélkül mindenki számít, locsolókat már sokkal kevesebben várnak a megkérdezettek közül. Tíz emberből jó, ha kettő-három tartja még a húsvéti locsolkodás hagyományát, tojáskeresés viszont lesz több helyen is. Legalább a gyerekeknek is van mivel játszani, vélekedtek többen.

Cikkünkben csak a szegedi árakról írunk, ha azonban kíváncsi a budapesti, győri és pécsi piackínálatra is, érdemes elolvasni a Telex körképét.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.