Újabb vadvirágos réttel gazdagodott Szeged, a méhek a Bertalan hídnál lelhetnek otthonra

A szegedi közterületekért felelős Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tette közzé oldalán, hogy még március 22-én telepítettek a társaság munkatársai egy új méhlegelőt a Bertalan híd szegedi hídfőjénél, éppen úgy, ahogy a méhek is teszik.

Mint írják, ezek a vadvirágokkal teli területek megfelelő élelmet biztosítanak a méheknek, akik pedig a mi táplálékunkról gondoskodnak. Természetesen Szeged is része ennek a nagyszerű nemzetközi kezdeményezésnek, miszerint igyekszünk városi környezetben is megteremteni az ehhez szükséges feltételeket.

Az SZKHT belvárosi decentrumához ezzel jelenleg három méhlegelő kezelése tartozik:

  • Kálvária tér,
  • Szentgyörgy tér,
  • Bertalan híd szegedi hídfő.

Szegeden már régebb óta hagyomány, hogy rovaroknak belvárosi élőhelyet teremtsenek.

Fotó: SZKHT

Sirkó Zoltán kertészmérnökkel még 2019-ben készített riportot a Sokszínű Vidék. A hódmezővásárhelyi kertészmérnök korábban Szeged főkertészeként tevékenykedett, munkája során vadvirágos ökoágyásainak köszönhetően városi körforgalmak virágoskertjei kaptak színpompás arculatot. Az ide telepített, hazánkban őshonos növények kiválóan megélnek a városi ökoágyásokban, csodaszép pillangóknak, méheknek, és más hasznos élőlényeknek nyújtanak élőhelyet.

Később aztán további méhlegelők kezdtek terjedni Szegeden. A Mondolo Egyesület ugyanis azon kívül, hogy az önkormányzati távfűtőcég épületeire festett nagyméretű természeti képeket, gyerekek segítségével fecskefészek-telepet készítettek, ezen felül madárodúkat és rovarhotelt is építettek, valamint tíz közterületi méhlegelőt hoztak létre még 2021-ben, de ezekből még többet is akarnak.